"När första stenen är kastad..."

NYHETER

Läsarna om kravallerna i Stockholm

"Reclaim the citys" gatufest i Stockholm 1 maj slutade ännu en gång i bråk och fönsterkrossning.

Polisen omhändertog nära 200 ungdomar.

Här är ett urval av dagens över 600 inlägg:

"När första stenen är kastad upphör demonstrationen. Jag tycker att alla som är ute och demonsterar lungt och fredligt ska gå hem så fort första stenen är kastad. Tyvärr så finns det "rötägg" överallt som svärtar ner organisationer/föreningar. Så gå hem så fort första stenen är kastad!!" (Jakob Ivarsson)

"Förstår att våra unga gör som de gör med tanke på vilka förbilder som visar sig i inläggen här. Kallar dem drägg, spöa skiten ur den, skicka dem till Sibirien osv... jaja, man får det samhälle och de ungar man förtjänar. Ungar blir vad vi gör dem till!!" (Joanna Svensson)

"Var ligger det vettiga i att gå ut på gatan och slå sönder och ha sig. Uttråkade ungdomar som inte vet vad riktiga problem innebär. Tragiskt att människor i ett så bra och fritt land som Sverige uppför sig såhär." (Ahmed Ravdi)

"Försöka att dra er till minnes vad som står i historieböckerna. De stora förändringarna i samhället skedde inte i vallokalerna. De skedde på gatan i former vilka ni idag försöker kalla terrorism. Är det i så fall terrorismen vi har att tacka för de friheter som skapats via våldsamma protester?" (All grown up?

"Reclaim betyder återta. Vad ska de återta? Verkar bara vara en ursäkt för vänsterextremister som vill vandalisera. Grip dom, ställ dom inför rätta och framförallt utkräv ansvar i form av ekonomisk ersättning för skadegörelse mm. Dags att stämma i bäcken!" (Nick)

"Ni tror att staten tvingas "lyssna" till er när ni förstör? Tycker ni staten "lyssnar" mer på terrorister som förstör? Fattarna ni inte att det är fel väg att gå om ni vill ha något sagt!" (Jimmy)

"Ge polisen mer befogenhet. Finns inget som heter polisvåld när det bli upplopp. Bråkmakarna är nog inte så tuffa när polisen tar dom. Skicka hem en räkning till deras föräldrar och låt dom pröjsa det!" (Daniel Johansson)

"Demonstranterna" provocerar polisen för dom vill ha bråk. Samma sak var det i GBG. Dom fick demonstrera men inte gå mot mässan. Det sket dom i och sedan så gnäller dom på polisen. Ingen ger dom någon anledning till att krossa fönster. Dom är en bunt fascister som tror att dom har mer rätt än andra." (Mathias)

"Frisk fläkt. Reclaim e ju bara en frisk fläkt i huvudstaden. Dom behövs..." (Lasse)

"Vadå spårade ur? Jag undrar varför pressen gång på gång skriver att Reclaim the streets sk gatufester spårar ur. Har ni inte förstått att vandaliseringen i själva verket utgör ett av fundamenten i de spektakel som dessa ungdomar får en sådan kick av, vandaler som "oskyldiga" åskådare." (Ingo)

"Dags för lite ansvar! Ett stort problem är naturligtvis att mupparna som utför all skadegörelse inte behöver ta något personligt ansvar. Kräv att de som grips och döms betalar tillbaks varenda krona som skadegörelsen kostar. Men det är väl inte förenligt med den svenska modellen..." (Jörgen Karlsson)

"Knugafester och allehanda offentliga partyn som kostar oss skattebetalare multom som jag inte väljer att lägga min surt förvärvade lön på kostar nog betydligt mer än denna fest för 2000 ungdomar, en blygsam summa för en bra fest. Jag lägger mycket hellrer mina skattepengar på dessa än på knugen & Co" (Anitra)

"Jag förstår inte hur staden (staten) kan tillåta att dessa grupper för demonstrera år efter år när de är så märkbart vad som händer. Att inte någon har satt stopp för detta tidigare. Det är ett så banalt sätt att försöka visa sin ståndpunkt." (Oferstående student )

"Vi lever i konsumtionssamhälle och då kan vi ju se detta som en kugge i hjulet. Glasmästaren fick jobb, städfirmor fick städjobb mm. Se vad lite material kan åstadomma." (tröttsamt)

"Pinsamt att försvara Reclaim the city. Reclaim the city demonstranter är av samma skrot och korn som engelska fotbollshuliganer. Det är ett skämt att påstå att deras demostrationer har ett syfte förutom skadegörelse." (Patrik)

"Rättigheter och skyldigheter. Dessa löjliga småungar som förstör bryter mot lagen men är blixtsnabba att anklaga polisen för övervåld. Hur kan de överhuvudtaget åberopa lagar som de ändå tycker är fel pch protesterar emot?" (Undrande)

"Sök Jobb! Men för i ***vete! skaffa jobb, det är inte omöjligt, jag är själv ung, men har kämpat och lyckats ta mig in på arbetsmarknaden! Ni är bara lata, och skyller ifrån er. Sök jobb istället för att demonstrera!" (Ung Kille)

"Vänsterfascism. Kom ihåg vad Göbbels sa: Det är lätt att göra en nazist av en kommunist men omöjligt att göra en nazist av en socialdemokrat." (tty)

"Vi lever i en våldsam värld med smarta bomber,vuxna som köper sex av barn, utsugningen av arbetarklassen världen över, och att vissa då är så våldsamma att dom tar sönder ett par rutor i samband med en fest som manifesterar motstånd mot det förstnämnda är ingenting i sammanhanget." (moi)

"Med ironi: Bura in alla under 24 år och ge dom spöstraff. Sverige måste börja ta tag i sina ungdomar, dvs slå in förstånd i dom. Efter 24 år ska dom kedjas vid varandra tills dom små jäklaran lär sig hur vuxna vill ha dom." (everyhopa)

Björn Morian