Norska journalister jobbar igen

NYHETER

Journalisterna fick igenom sina krav på generella lönetillägg

Den norska journaliststrejken är över.

De 1 500 radio- och tv-journalisternas strejk har tystat nyhetssändningarna under en vecka.

Nu kommer de tillbaka men fortfarande strejkar 930 LO-organiserade medarbetare.

Från klockan 08.00 idag på torsdagsmorgonen återgår medlemmarna i det norska journalistförbundet till arbetet i NRK, Norsk Rikskringkastning.

Journalisterna har under hela konflikten hållit fast vid sitt krav om ett generellt lönetillägg. Det ursprungliga kravet var på 16 000 norska kronor per år. Slutbudet man enats om landade på 14 000 kronor.

Journalisternas krav var att samtliga medlemmar skulle få lönelyftet, inte bara de som blivit kändisar för att de ofta syns i tv-rutan.

Mer ledighet

Journalisterna krävde också mer ledighet. Kollegor i andra medier har en vecka mer ledigt om året än radio-och tv-folket.

- Vi har fått gehör för en extra fridag nästa år. Det är en principiellt viktig seger för oss eftersom ledningen för NRK genom förhandlingen, medlingen och långt in i strejken hållit fast vid att de inte vill ge oss mer ledigt, säger Håkon Haugsbø, talesman för de strejkande journalisterna, till VG nett.

Nyhetssändningarna kommer nu gradvis tillbaka. Men fortfarande strejkar de LO-anslutna, 930 ljustekniker, elektriker, ljudtekniker, sminkörer och annan personal.

Simone Söderhjelm