Europas första klinik för tv-spelsmissbrukare

NYHETER

”Vissa skakar och svettas vid åsynen av en dator”

Det börjar med ett Game Boy, och slutar med ett liv framför bildskärmen.

Nu öppnar Europas första avvänjningsklinik för tv-spelmissbrukare.

– Vissa skakar och svettas vid åsynen av en dator, säger projektchefen Keith Bakker.

Foto: Inkörsporten till tyngre spel?

Kliniken, som ligger i Amsterdam, kommer att erbjuda avvänjningsprogrammet från och med juli. Keih Bakker, chef på Smith & Jones Addiction Consultants, har dock personligen behandlat tv-spelsknarkare sedan årsskiftet. 20 personer mellan 13 och 30.

Inget socialt nätverk

– Vi har haft ungdomar som inte vet hur man kommunicerar ansikte mot ansikte med andra människor. De har ägnat de tre senaste åren till att prata med någon i Korea genom en dator?, säger Keith Bakker till AP.

Ofta börjar det med ett spel av typen Game Boy som present från föräldrarna. Därefter eskalerar det till multinivåspel som inte är gjorda för att man ska kunna vinna. Bakker säger att han sett missbrukstendenser till och med hos 8-åringar.

– Mångas sociala nätverk har helt försvunnit. Föräldrar man pratar med säger ofta saker som ”jag visste att något var fel, men inte vad”, berättar Bakker som menar att reaktionerna från anhöriga ofta är exakt desamma som när det handlar om kokainmissbrukare.

Dussintals kliniker

Avvänjningsprogrammet är fyra till åtta veckor långt.

Hyke van der Heijden, 28, började med tv-spel för 20 år sedan. I collegeåldern spelade han 14 timmar om dagen – och använde droger för att kunna spela ännu längre.

– För mig räckte det aldrig med en joint, och aldrig med att spela i fem minuter. Jag höll på till jag föll ihop, säger han.

Först sökte Hyke hjälp för sitt narkotikamissbruk. Men insåg snart att spelandet var det verkliga problemet. Nu har han slutat umgås med sina spelande kompisar.

Ett dussintal kliniker finns redan, utspridda i USA, Kanada och Kina.

Patrik Andersson