Straff skrämmer inte fildelarna

NYHETER

Killarna är minst rädda att åka fast

1 miljon svenskar byter filer på nätet.

Många laddar ner upphovsrättsskyddat material varje dag.

Och de skulle inte sluta även om de riskerade fängelsestraff visar Ungt vals undersökning.

Allt fler svenskar byter filer på internet. Under det tredje kvartalet 2005 fildelade drygt 1,1 miljoner svenskar enligt Medievisions mätning.

– Jag har hört siffror uppåt 800 000 men det blir allt svårare att mäta för fler och fler går ifrån de gamla nätverken till nya som är svårare att undersöka, säger Anders Edström Frejman som är doktorand på institutionen för medieteknik på KTH.

”Minskar inte”

Han tror inte att nedladdningen minskar. Däremot har han sett att fler och fler användare lämnar nätverk som blivit nedskräpade med falska filer.

– Musikindustrin anlitar företag som lägger ut skräpfiler på de större nätverken och det man ser nu är en flykt bort från de mest nedsmutsade nätverken till nätverk där det är mindre risk, men inte omöjligt, att åka fast, säger Anders Edström Frejman.

Mest killar

De flesta som laddar ner är unga killar och de är inte rädda att åka fast.

75 489 personer i åldrarna 15 till 22 år svarade på förra veckans Ungt val-fråga: "Skulle du sluta ladda ner och sprida upphovsrättsskyddade filer om du riskerade fängelsestraff?"

Totalt sett svarade en fjärdedel ja, en tredjedel nej och en femtedel uppger att de aldrig laddar ner.

Men skillnaderna är stora mellan pojkar och flickor.

Flickor laddar ner mindre och de är mer rädda att åka fast. En fjärdedel av flickorna laddar aldrig ner upphovsrättsskyddat material från nätet och en tredjedel skulle sluta om de riskerade fängelsestraff.

”Risken är liten”

Men nästan hälften av killarna säger att risken att åka fast är så liten att de inte skulle sluta även om straffen blev hårdare. Bara 13 procent uppger att de aldrig laddar ner.

Det finns flera undersökningar som visar att män är flitigare nedladdare än kvinnor.

Enligt en rapport från Uppsala universitet hösten 2005 är två tredjedelar män och i åldersgruppen 18-25 laddar 67 procent ned filer från nätet varje dag.

Lunarstorm har tidigare ställt flera frågor till sina medlemmar som rör just fildelning.

I januari 2005 svarade 128 329 personer på enkätfrågan "Laddar du hem filer olagligt?" Hälften av killarna och en tredjedel av tjejerna svarade ”Ja det gör jag, självklart”.

”Debatten kommer att kännas overklig”

I åldersgruppen 16-18 är det ännu fler som svarar ja.

Enligt en liknande fråga i oktober 2005 laddar 43 procent av killarna hem något olagligt varje dag.

– Om några år kommer vi tycka att den här debatten om olaglig nedladdning är helt overklig. Varje gång det kommer ny teknologi så kommer en sådan här period. När radion kom förbjöd musikförläggarna radiokanalerna att spela musik för de trodde det skulle ta död på musikindustrin, säger Roger Wallis, professor i multimedia på KTH.

Så här svarade ni

"Skulle du sluta ladda ner och sprida upphovsrätts- skyddade filer om du riskerade fängelsestraff?"

Karin Abrahamsson ([email protected])