Här fi(s)kar Persson efter 55+-rösterna

Foto: ANDREAS BARDELL
pensionärsflört I går invigde statsminister Göran Persson Ekbackens äldreboende i Sundbyberg. Här dricker han kaffe tillsammans med Martha Svan, som bor på Ekbacken. Socialdemokraterna satsar hårt på att vinna de äldres röster i nästa val.
NYHETER

Alla ska med, lovar s.

Ingen lämnas efter, lovar kd.

Valet 2006 blir en strid på kniven –?om Sveriges gamlingar.

Det är de äldre som står i centrum för politiken just nu.

I går invigde statsminister Göran Persson Ekbackens äldreboende i Sundbyberg.

I lördags, på kristdemokraternas kommundagar, var riksdagsledamoten och förre partiledaren Alf Svensson, 67, en av huvudtalarna.

Rubriken för hans tal: ”55+, där ingen lämnas efter”.

Det kan läsas som ett direkt svar på socialdemokraternas offensiv mot åldringarna. Lagom till partikongressen i höstas lanserades (s) sin nya slogan: ”Alla ska med”.

Göran Persson sjösatte en storsatsning på äldrevården – en miljard kronor om året i tio år.

Går till moderaterna

S och kd låter förbryllande lika – och det är ingen slump. Båda partierna brottas just nu med vikande stöd bland seniorväljarna.

Sedan hösten 2002, efter valet, har både s och kd tappat fler sympatisörer i åldersgruppen 60–64 än bland befolkningen i stort, enligt SCB:s partisympatiundersökning. De flyttar i stället till moderaterna och till småpartier utanför riksdagen.

Medvetna 40-talister

–?Den här gruppen är inte lika partilojal som tidigare pensionärer har varit, säger Thomas Fürth, framtidsforskare på Kairos future.

Han är inte förvånad över att partierna nu vill charma seniorerna. Fyrtiotalisterna är många –?och nu närmar de sig pensionsåldern:

–?De är medvetna om att äldreomsorgen har stora problem och de misstror i viss mån samhällets möjligheter att motsvara deras krav, säger Thomas Fürth.

Irene Beertema