Nattpersonal övergav unga psykpatienter

NYHETER

Tolv sjuksköterskor och mentalskötare vid en slutenvårdsklinik för unga i Stockholm har varslats om avsked. De anklagas för att systematiskt ha smitit från jobbet på nätterna.

– Det här är naturligtvis mycket allvarligt, säger Olav Bengtsson, divisionschef för Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) inom Stockholms läns landsting, till TT.

Myglet uppdagades i början av maj sedan av familj efter en helg återvänt till en patientlägenhet som ligger i nära anslutning till vårdavdelningarna. Familjen upptäckte att någon sovit där och använt toaletten.

En tredjedel

När klinikledningen började undersöka saken visade det sig att vaktbolaget hade loggar över kortläsarna till patientlägenheter och andra utrymmen. Loggarna avslöjade att de tolv av cirka 35 i nattpersonalen vid flera tillfällen och i olika långa perioder under nätterna avvikit från vårdavdelningarna.

– Vi vet inte om de har sovit eller läst och jag bryr mig egentligen inte om det. Det har i alla fall ägnat sig åt egen aktivitet och inte varit tillgängliga för patienterna, säger Olav Bengtsson.

– Deras arbetsuppgifter är att se till att våra patienter, som kan må mycket dåligt, kommer till ro inför natten och sedan övervakar så att inget händer.

Inte farit illa

Fuskarna har inte helt övergivit vårdavdelningarna utan turats om att gå ifrån enligt, som det tycks, ett slags schema. Om fyra skulle arbeta en natt, kunde en avvika medan övriga tre var kvar i tjänst.

– Man har glesat ut bemanningen helt enkelt. Men inga patienter har farit illa, säger Olav Bengtsson.

De tolv har medgivit i varierande grad i den pågående utredningen, enligt Olav Bengtsson. De är avstängda med lön. Varslet om avsked är lagt av formella skäl, det är inte säkert att det går så långt. Nu väntar förhandlingar med facket.

Lars Pedersen/TT