Allvarliga hundbett vanliga på akuten

NYHETER

”De flesta blir bitna av en hund man känner till”

Det brukar sägas att hunden är människans bästa vän.

Men den kan också användas som ett farligt vapen. I dag är en procent av alla skador på våra akutmottagningar orsakade av hundar.

Störst är risken inom familjen.

Den senaste tiden har rapporterna om hundattacker duggat tätt. För omkring en vecka skadades en man i Blekinge svårt av en pitbullterrier.

På plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö har var tionde patient blivit hundbiten, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Nästan hälften av de som blivit bitna är under fem år, och 75 procent av skadorna sitter i ansiktet.

Handikappad för livet

Skadorna är svåra att operera, och kan göra den bitna personen handikappad för livet.

– Vi kan ur minnet titta tillbaka på det senaste halvåret och har åtminstone sex mer avancerade skador och ett flertal mindre skador, säger docent Magnus Becker vid plastikkliniken till Ekot.

Han hänvisar till studier som visar att man löper störst risk att bli biten av en hund man känner till - eller rentav känner väl.

Hans Rosenberg, pressansvarig vid Svenska Kennelklubben, säger till aftonbladet.se att familjemedlemmar ofta blir hundbitna i samband med lek.

Att varannan som blivit biten är barn kan förklaras med att barnet provocerat hunden på olika vis, anser Rosenberg.

”Annat kroppsspråk”

– Ett barn kanske går fram till en hund som sitter kopplad utanför en affär och vill klappa. Barnet kanske tränger in hunden i ett hörn, vilket gör att djuret känner sig provocerat. Sedan har barn ett annat kroppsspråk än vuxna, och det kan vara svårt för en hund att tolka.

Det går inte att säga att vissa hundraser är mer benägna att bita människor än andra, enligt Hans Rosenberg.

– En del hundar har mer vakttinstinkt än andra, men ingen hund föds till att vilja bita och hugga omkring sig.

Tips för hundrädda

Mia Carron