Svenskar saknas efter jordskalvet

Foto: FÖRÖDELSE Niovåningshuset rasade samman till grunden när Islamabad skakades av den kraftiga jordbävningen som mätte 7,8 på Richterskalan.
NYHETER

Sex svenska familjer bodde i det höghus i Pakistans huvudstad Islamabad som rasade samman i lördagens skalv.

Hustrun till en FN-svensk och deras tre barn är fortfarande försvunna.

Foto: Räddningsarbetare genomsöker rasmassorna.

Det är en kvinna och tre barn som ännu inte hittats efter jordskalvet. Kvinnan är fru till en FN-svensk som tjänstgör i Kashmir. Även i de andra fem familjerna finns personer som tjänstgör som observatörer för Försvarsmakten.

Enligt Murray har man lyckats att lokalisera pappan i den försvunna familjen. De som man inte har lyckats få kontakt med är mamman och familjens barn.

– Ambassadens personal är på plats och försöker ta reda på vad som hänt. I nuläget kan vi inte utesluta någonting, säger Johan Murray.

– Arbetet pågår hela tiden, hela natten räknar man med. Man har inte hittat några spår efter de fyra, sade Ambassadrådet Gunilla von Bahr i telefon sent på kvällen lokal tid.

– Arbetet har försvårats av att det har varit stora problem med telefonförbindelserna.

"Hela huset skakade"

Gunilla von Bahr arbetar på Sveriges ambassad i Islamabad. Hon vaknade i sin bostad av jordbävningen strax före klockan nio på morgonen lokal tid.

– Det är inte första gången jag är med om en jordbävning här, men denna var den absolut kraftigaste. Hela huset skakade, och sedan har det varit flera efterskalv, säger hon.

Kort efter det att von Bahr räddat sig ut ur huset blev hon kontaktad av en ambassadanställd som berättade att lokala medier rapporterat att de höga bostadshus som kallas Margalla-tornen förstörts. Eftersom det bor flera svenska familjer där begav hon sig dit.

– Och när vi kom fram såg vi att en del av det här höghuskomplexet hade rasat ihop.

von Bahr berättar att flera av de svenska familjerna hade fått fira sig ner med lakan för att rädda sig ut ur huset.

– Det var ganska dramatiskt för dem att ta sig ut, säger hon.

Enligt Gunilla von Bahr såg det på lördagseftermiddagen ut ungefär som vanligt i Islamabad, som är en relativt nybyggd och modern stad. Den består till största delen av enfamiljshus, villor och liknande byggnader, som klarar jordbävningar bättre än höghus.

Familjens våningsplan förstört

Men i den stadsdel där de skadade flerfamiljshusen byggts finns främst höghus med lite större lägenheter. Vid 16-tiden svensk tid var två ambassadanställda i området för att försöka ta reda på vad som kan ha hänt med de fyra svenskar som ännu saknades efter skalvet. von Bahr berättar att familjen bodde högst upp, på nionde våningen, i den del av tornen som förstördes. Även FN-personal hjälper till med sökandet efter svenskarna.

– Vi har varit i gång hela dagen, säger hon.

– Arbetet har försvårats av att det har varit stora problem med telefonförbindelserna.

Therese Holmberg, TT