Sista chansen att få lökarna i jorden!

NYHETER

Söndag ger dig de bästa planteringsråden

Än är det inte för sent.

Underbara lökar som tulpaner, narcisser, pärlhyacinter och blåstjärnor kan du fortfarande gräva ner i jorden - för härlig blomsterprakt i vår.

Foto: PLANTERA NU Har du också missat att plantera höstens lökar? Lugn, än finns det tid att ge sig ut med planteringsspaden.

De enda lökar som det har hunnit bli för sent för är smålök, liljekonvalj och påskliljor. Men strunta i dem. Fokusera i stället på alla de härliga nyheter som bara väntar på att planteras.

När du planterar - tänk på att lägga ny jord under lökarna. Ha gärna minst en tredjedel ny jord att blanda in i den gamla. Det finns också näringspreparat att blanda i, bland annat särskild lökgödsel, som också den ska läggas under löken. Sedan kan du vänta till våren med att strö benmjöl ovanpå jorden, när den krispiga bladblasten tittar fram. Då har du gjort allt för att löken lättare ska bilda ny växtkraft år efter år.

Tänk också på att lökarna inte ska sättas för tätt, eftersom det ger kortare livslängd.

Ett knep för att få längre blomning första året är att vända några av lökarna upp och ner när du planterar dem.

Eller sätt lökar direkt i gräsmattan eller runt ett träd. Pingstliljor i grupper är vackert - det är bara att göra ett hål här och var i gräsmattan. Men undvik tulpaner, eftersom de inte tar sig lika lätt upp genom mattan.

Nyplanterade lökar behöver skydd, så avsluta gärna med att lägga ett tjockt lager löv på dem.

5 smarta tips till din rabatt

Foto: Narcissen New baby.

Lillemor Dahl

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård