Kubasvensken berättar om tiden i fångenskap

NYHETER

Två dagar innan Mehdi Ghezali släpps från Guantánamobasen får han reda på att han ska sändas hem.

”Men in i det sista försöker amerikanerna att få mig att berätta. Det sker sista gången bara några minuter innan jag får träffa de två från Sverige som ska ta mig hem”, berättar han för DN.

Foto: Mehdi Ghezali kom hem från Guantánamobasen den 8 juli i år.

Dagens Nyheter har gjort intervjun med Mehdi Ghezali på hemlig ort. Intervjun gjordes i närvaro av representanter för Guantánamogruppen som verkat för Ghezalis frigivning.

Ghezali berättar för tidningen att under de två och ett halvt år han satt som fånge på basen framfördes aldrig några anklagelser mot honom.

Hans redogörelse för hur det gick till när han grips i närheten av gränsen mellan Pakistan och Afghanistan är mycket kortfattad och utan detaljer.

Mehdi Ghezali berättar för DN att han kom till Pakistan någon gång i augusti. Där gjorde han inget särskilt, reste runt.

”Levde ett normalt liv”, säger han.

När USA började bomba i Afghanistan begav han sig till Pakistan, berättar han vidare. Där togs han av bybor som sålde honom till den pakistanska polisen som i sin tur överlämnade honom till USA, misstänkt för samröre med terrorister.

Till DN säger Ghezali att han aldrig deltagit i strider eller ingått i något nätverk av terrorister eller talibaner.

Två veckor senare kommer han till Guantánamo. Förhören börjar omgående och Ghezali beordras gång efter gång att berätta sitt livs historia.

Efter ett halvår beslutar Ghezali att hålla tyst och efter det fick han inte längre några brev hemifrån, uppger han för DN.

Ghezali berättar att behandlingen förvärras i april, samtidigt som statsminister Göran Persson tar upp hans sak med president Bush.

”Tortyr. Jag flyttas från cell till cell en gång i timmen. Ständigt nya förhör som varar i timmar. De vrider ner kylanläggningen. Det blir jättekallt. Där får jag sitta timme efter timme med kedjor runt händer och fötter”, berättar han för DN.

Han beskriver hur belysningen släcks ned och han utsätts för kraftiga och intensiva ljusstötar.

De hårda förhören pågick i ungefär två veckor, enligt Ghezali.

Därefter fortsätter de som förut, men nu kunde de pågå i kanske tio timmar i sträck.

Under de förhören fick han sitta kedjad till händer och fötter på en stol, berättar Ghezali.

Så får han då plötsligt beskedet att han ska släppas och flygas hem till Sverige som en fri man.

”Jag är emot terrorhandlingar. Det är mot Koranen och min tro”, säger Mehdi Ghezali till DN.

TT