al-Qaida-ideolog gav upp

NYHETER

Överlämnade sig till hemlandet Saudiarabien

LONDON

En av terroristorganisationen al-Qaidas mest framträdande ideologer, Khaled al-Harbi, har överlämnat sig själv till myndigheterna i Saudiarabien.

Foto: Bars av planet. al-Qaida-ideologen Khaled al-Harbi gav i går upp och överlämnade sig till hemlandet Saudiarabiens myndigheter.

Det är den goda nyheten.

Den dåliga är att så få andra följt hans exempel.

Den 23 juni beslöt Saudiarabien att utfärda amnesti för alla terrorister. De som gav upp frivilligt skulle slippa dödsstraff.

Gömd i Afghanistan

Men så här långt är det bara tre av alla eftersökta al-Qaida-medlemmar som tagit chansen.

Den hittills största fisken på kroken kom i alla fall till Teheran i går och överlämnade sig till den saudiska ambassaden.

Harbi, som också är känd under namnet Abu Suleiman al-Makki, sitter i rullstol efter att ha träffats av splitter under kriget i Bosnien. Han har levt i flera år under mycket spartanska förhållanden på gränsen mellan Iran och Afghanistan.

Med i bin Ladin-video

Harbi förekommer i den video-film som visar Usama bin Ladin ta på sig ansvaret för attackerna den 11 september 2001. Han ses bland annat tala med bin Ladin strax efter attacken mot World Trade Center.

Det är alltså en högt uppsatt figur inom al-Qaida som nu givit upp, men de saudiarabiska myndigheterna hade hoppats på ett bättre utfall av sin amnesti.

Peter Wennman