USA undersöker terrorkoppling till Iran

NYHETER

Washington

USA försöker utröna om Iran var inblandat i terrorattentaten den 11 september 2001. Det sade president George W Bush på måndagen, och anklagade Iran för att härbärgera al-Qaidaledare.

Bush kommenterade medieuppgifter om att Iran kan ha bidragit till angreppen mot USA genom att låta al-Qaida-medlemmar åka genom landet till och från träningsläger i Afghanistan. Uppgifterna ska ha läckt från 11 september-kommissionens rapport som offentliggörs senare i veckan.

- Vi vill ha fram alla fakta, sade Bush.

Kommissionen väntas peka på flera kopplingar mellan Iran och al-Qaida i rapporten, vilket sannolikt väcker nya frågor om varför Bushadministrationen var så snabb att rikta uppmärksamheten mot Irak så snabbt.

CIA:s tillförordnade chef John McLaughlin har bekräftat att flera av kaparna i attackerna den 11 september passerade genom Iran. Bush noterade dock att det enligt McLaughlin inte finns bevis för något direkt samband mellan Iran och 11 september-dåden.

Men USA utreder frågan vidare, sade presidenten.

- Vi fortsätter att undersöka om iranierna var inblandade, svarade han på frågor från journalister.

Bush anklagade Iran för att härbärgera ledare inom terrornätverket al-Qaida. Han uppmanade Teheran att lämna över dem till respektive hemländer.

- Om iranierna önskar bättre relationer med USA så finns det några saker de måste göra, sade Bush.

Han sade att Irak måste lägga sina kärnvapenambitioner på hyllan och sluta stödja terrorister.

TT-Reuters