Moderate Göran Vellinges kung

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Här är skatten låg, servicen är toppen och var tredje spelar golf

styr över slätten   Ibland tar jag mig friheten att säga något dumt. Folk gillar den stilen, säger Göran Holm. Genom åren har det varit allt från att kommunfullmäktige borde skrotas till att han skickat ut julkort där staten utmålas som en tjuv bärande på en säck med 120 miljoner kronor   hans syn på skatteutjämningen.
Foto: tommy mardell
styr över slätten Ibland tar jag mig friheten att säga något dumt. Folk gillar den stilen, säger Göran Holm. Genom åren har det varit allt från att kommunfullmäktige borde skrotas till att han skickat ut julkort där staten utmålas som en tjuv bärande på en säck med 120 miljoner kronor hans syn på skatteutjämningen.

VELLINGE

I sydvästra hörnet av Sverige ligger en liten enpartistat.

Här är golf nationalsporten och kungen heter Göran.

En mörkblå moderat som hävdar att Vellinge är bättre än resten av landet.

Egentligen är det väldigt enkelt.

Låg skatt, inga flyktingar och bra service för de egna väljarna.

Så får man 67 procent att rösta på moderaterna. Om man har invånare som gillar budskapet – och det har Göran Holm.

Lever lugnt och avskilt

De fina villorna med havsutsikt ligger på rad nere vid Höllviken. Här lever invånarna ett lugnt liv, njuter av ljuset, promenaderna och avskildheten.

– Jag har bott på många ställen. Bahamas, Bermuda, Danmark. Men aldrig så bra som här. Jag är förälskad, det är fantastiskt, säger Siv Ivarsson som med maken Lars tillbringar ålderdomen i Skanör.

Göran Holm lever själv det goda livet, han är Sveriges näst bäst betalda kommunalråd med 77 900 kronor i månaden. Och han stortrivs fortfarande efter 21 år på tronen.

– Det är bättre att vara kung i Vellinge än nickedocka i Stockholm.

Efter en kort stund i Göran Holms sällskap står det klart. Han tycker att Vellinge är världens centrum – och det älskar hans väljare att höra.

– Jag vill få Vellingeborna att känna stolthet.

Därför satte han upp skylten vid motorvägen med budskapet ”här är friheten större”.

Det är en frihet för de rika i kommunen som nyligen utsågs till Sveriges småföretagartätaste. Men inte för de fattiga. Här finns 10 000 villor, men bara tusen hyreslägenheter.

– Det handlar om marknadsföring. Hur stor friheten än blir i övriga Sverige, så kommer den alltid att vara större i Vellinge, säger Holm.

Lika omtyckt är hans resonemang om flyktingar. Bodil Kristersson är bara en av många invånare som säger att ”vi kan inte ta emot några flyktingar, vi har varken bostäder eller jobb till dem”.

En annan kvinna, som inte vill ha sitt namn i tidningen, säger rakt ut:

– Vi är väldigt glada över att slippa invandrare här.

Den enda som med kraft fördömer flyktingstoppet är centerpartiets Kerstin Warnerbring. Efter 20 år som lokalpolitiker slutade hon förra året:

– Mot dumhet kämpar själva gudarna förgäves. Så känns det att vara politiker av annan färg än moderat i Vellinge.

Göran Holm säger att Vellinge tar emot flyktingar om han får ge deras socialbidrag till arbetsgivare som ordnar jobb åt dem. Men det stoppar riksdagen?

– Det är bara ett raffinerat sätt att dölja vad det handlar om. I val efter val har Holm delat ut flygblad där han talat om att det kommer flyktingar i alla delar av kommunen om moderaterna mister sin majoritet, säger Warnerbring.

Sverigedemokraterna har för länge sedan insett att det inte är någon idé att ställa upp i Vellinge. Moderaternas flyktingstopp liknar deras egen politik för mycket:

– Det är ungefär vad vi skulle ha gjort själva, säger Sverigedemokraternas Tommy Funebo.

Inga valaffischer

I Vellinge finns aldrig några valaffischer – det drev moderaterna igenom i en överenskommelse med andra partier för många år sedan. Och övriga politiker kan lika gärna hålla tyst i kommunens nämnder:

– Göran Holm är oerhört diktatorisk. Vill man något får man bara dängt i huvudet att det där har moderaterna redan bestämt, säger Kerstin Warnerbring.

Men för sina väljare tar sig Holm alltid tid, han älskar att snabbt åtgärda trasiga bänkar och annat som de klagar på. Skolorna och äldreomsorgen hyllas också av andra partier. Särskilt moderaternas satsning på Sundsgymnasiet, invigt för fem år sedan. Det är här kommunens välartade ungdomar gör sina avstamp mot framtiden.

Självklart tas golfelever in på gymnasiet i golftokiga Vellinge, sex varje år. Vi möter fyra av dem, samtliga på väg mot mer plugg och golf i USA, Storbritannien eller Australien:

– I USA har de bättre tränare och man får möta den framtida eliten, säger Otto Bonning, 18.

Hela gänget bor nere på Näset och de lovordar Falsterbo golfklubb, startad 1909. Med rätta. Här ståtar man med skotska, hårda greener och en kölista på 2 000 personer. Första årsavgiften ligger på 22 000 kronor.

Adeln spelar golf

I klubbhusets handicaplista trängs de adliga släkterna. Familjen Wehtje toppar med tolv personer, följda av sex Beck-Friis, några Silfverschiöldar samt enstaka Piprar och Krookar. Och här finns förstås även ett antal icke blåblodiga, som medlem nummer 1 380, Jacob Wallenberg med handicap 9.

– Det bor omkring 10 000 golfspelare i kommunen. Så här finns definitivt för lite golfbanor, säger J-O Annermark, vd för Vellingebaserade butikskedjan GolfStore.

Med andra ord chippar, pitchar och puttar var tredje kommuninvånare på de fem banorna.

Göran Holm är stor, men golfen ändå störst. Till och med socialdemokraterna skriver glatt på sin hemsida om att man sommartid hittar Vellingeborna på golfbanorna. Här är socialdemokraterna helt enkelt blåare än vanligt. Många av dem som röstar på sossarna i riksdagsvalet röstar moderat i kommunvalet.

Kerstin Warnerbring har sin analys klar:

– Kopiöst många socialdemokrater röstar moderat i kommunen. Det visar vad de står för egentligen. Lägre skatt och inga invandrare.

66,9 procent röstar på m

Joachim Kerpner

Publicerad: