Våldtagen kvinna pressad på pengar

NYHETER

Ville ha 22 000 kr för att stoppa nakenbilder

1 av 2 | Foto: VålDtogs, fotograferades - utpressades Här i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall blev kvinnan utsatt för övergreppen.

SUNDSVALL

Efter två brutala våldtäkter började gärningsmannen tjäna pengar på den 22-åriga kurdiska kvinnans rädsla.

Han hotade att visa nakenbilder han tagit för hennes make och familj.

Kvinnan var rädd och tvingades betala 22 000 kronor. Nu gömmer hon sig.

En dag i början av sommaren förra året befann sig kvinnan och den 41-årige mannen i hans lägenhet i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall.

De känner varandra sedan flera år. 41-åringen har arbetat på kvinnans familjs företag. Enligt åtalet slet mannen av den 22-åriga kvinnan kläderna, pressade ner henne i sin säng, fotograferade henne naken och våldtog henne.

Rädsla för familjen

Den 22-åriga kvinnan kommer ursprungligen från ett land i Mellanöstern och är kurd. Enligt åtalet räknade den misstänkte våldtäktsmannen med att kvinnan, på grund av rädsla för sin familjs reaktion, inte skulle berätta om våldtäkten. Men han gick längre än så. Han krävde att hon skulle betala 22000 kronor. Annars skulle han skicka nakenbilderna till hennes make och familj.

- Hennes bakgrund är en förutsättning för att gärningsmannen kunnat handla så här. Jag har begärt att få hjälp av en sakkunnig på ämnet hederskultur, säger kammaråklagare Lisa Eriksson.

Kvinnan betalade summan gärningsmannen begärde. Men det räckte inte för att tillfredsställa honom. Den 3 januari i år tvingade han henne återigen till samlag genom att ta strypgrepp på henne. Samtidigt spottade han på kvinnan och hotade att döda henne.

Efter den våldtäkten krävde han 3000 kronor i månaden, annars skulle de bara bli värre och värre.

Men gärningsmannen missbedömde kvinnan. Den här gången polisanmälde hon våldtäkterna. Morgonen efter greps mannen i sin lägenhet.

Håller sig gömd

Kvinnan gömmer sig sedan dess på hemlig ort.

Sundsvalls tingsrätt förstärker säkerheten under rättegången, som inleds på fredag.

Enligt Lisa Eriksson finns det en hotbild mot den 22-åriga kvinnan från familjen.

De släktingar till kvinnan som Aftonbladet har talat med har en annan uppfattning.

-Vi stödjer henne till hundra procent. Men det tror hon kanske inte. Det som hänt har skett mot hennes vilja, säger en kusin till kvinnan.

- Hon är världens sötaste människa. När jag tänker på att det här har hänt henne får jag rysningar.

Kusinen berättar att kvinnan verkat rädd för något de senaste månaderna.

"Hon kanske skäms"

Kadir Tosun är ordförande i Kurdiska Akademiska Föreningen i Sundsvall. Han känner kvinnan och tror inte att hon behöver vara rädd för sin familj.

- Utifrån det jag vet så kan jag inte tänka mig det. Däremot tror jag att hon skäms för det som hänt.

Den 41-årige mannen är misstänkt för att ha våldtagit kvinnan vid två tillfällen, och för utpressning, men nekar till anklagelserna.

Offer för släktens "heder"

Joakim Andersson, Hanna Rydén