Fransk pedofil misstänkt för överfall i Danmark

NYHETER

Har erkänt åtta flickmord

1 av 5 | Foto: Marie-Ascension Kirombo, 13, skulle bli nästa offer – men lyckades fly och avslöjade mördaren.

Den franske pedofilen och seriemördaren

Michel Fourniret misstänks för mordförsök i Danmark.

Han är mycket lik fantombilden av en man som våldtog och nästan ströp en 11-årig flicka på en dansk strand.

Michel Fourniret, 62, vallades i helgen iförd skottsäker väst vid ett slott i Donchery i norra Frankrike som han tidigare ägt.

Där hittades två av hans offer i lördags. Kvarlevorna av 22-åriga Jeanne-Marie Desramault grävdes fram av den franska polisen. Senare på lördagen hittade man även kvarlevorna av 12-åriga Elisabeth Brichet som försvann vintern 1989-90 nära Namur i Belgien.

Över 200 poliser och personal med grävmaskiner finkammar området runt slottet i jakten på fler av Fournirets offer.

Frun gick till polisen

Fournirets fru Monique Olivier, 55, gick för några veckor sedan till polisen och berättade vad hon visste om mannens brott. Uppmärksamheten kring rättegången mot belgiske pedofilen Marc Dutroux fick henne att till slut avslöja vad hon visste.

Den 62-årige skogvaktaren Michel Fourniret satt då redan häktad i Belgien misstänkt för att ha försökt kidnappa den 13-åriga kongolesiska flickan Marie-Ascension Kirombo i slutet på juni förra året. Marie-Ascension lyckades dock fly och polisen kunde gripa Fourniret.

Sedan hustrun gick till polisen har Michel Fourniret erkänt nio mord. Åtta på flickor och kvinnor och ett rånmord på en vuxen man. Men polis och åklagare tror att det kan röra sig om många fler.

Danska polisen misstänker att Fourniret kan ligga bakom ett bestialiskt övergrepp på en dansk 11-årig flicka på Marielyst strand i Falster 1999. Flickan utsattes för en grov våldtäkt och blev nästan strypt.

Polisen i Nyköbing Falster har kontaktat sina kolleger i Belgien för att få göra en DNA-analys av Fourniret. Enligt vicekommissarie Ove Groth vid polisen i Nyköbing Falster, säkrade man spår som kan användas för DNA-analys.

Den franske massmördaren passar väl in på en fantombild ett tyskt vittne gjorde av den man han såg attackera elvaåringen.

Den belgiska polisen misstänker att Fourniret även mördat en av familjens au pair-flickor som försvann 1993. Men Fourniret har hittills nekat till att ha haft någonting med hennes försvinnande att göra.

Dömd för sexbrott

Michel Fourniret har varit känd som sexbrottsling sedan 1960-talet. Han begick 1982-84 elva sexbrott mot flickor och kvinnor i Frankrike och dömdes till sju års fängelse.

Efter avtjänat straff lämnade Fourniret Frankrike och flyttade till Ardennerna i södra Belgien med sin hustru och son.

Monique Olivier har nu begärts häktad för att hon inte ingrep trots att hon kände till makens brott.

Peter Pettersson