Feldt gör tummen upp för Reinfeldt

1 av 2 | Foto: s-stöd Moderatledaren Fredrik Reinfeldt får stöd från oväntat håll. Förre finansministern Kjell-Olof Feldt säger sig vara positiv till moderaternas syn på svensk ekonomi.
NYHETER

VISBY

Fredrik Reinfeldt hårdsatsar för att bli Sveriges nya statsminister.

Och han får stöd från oväntat håll.

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt gör tummen upp för moderaternas syn på svensk ekonomi.

- Jag är positiv till deras sätt att beskriva verkligheten. Jag håller med dem i en del förslag. Allt som underlättar för folk att börja jobba är värt att stödja, säger han.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt, 38, välkomnar det positiva omdömet.

- Det är klart att det spelar roll att en ledande socialdemokrat och mångårig finansminister uttalar en acceptens för vår ekonomiska politik.

Premiärtalade

Kjell-Olof Feldt, 72, är noga med att betona att han trots berömmet inte skriver under på de moderata lösningarna. Medan han flaggar för kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter fokuserar moderaterna som vanligt på lägre inkomstskatt.

I går premiärtalade Fredrik Reinfeldt i Almedalen. Med självförtroendet på topp slog han fast att det är han som ska bli statsminister om de borgerliga vinner valet 2006.

Den Reinfeldska moderatstilen upplevs redan i dag som ett hot bland ledande socialdemokrater. Enligt LO:s chefsekonom Dan Andersson är Reinfeldt den farligaste motståndaren partiet haft på många år.

Ny politikertyp

- Han är en ny politikertyp, mjukare och mer lågmäld. Dessutom är han ung och omger sig med unga, fräcka medarbetare, säger han.

Även Widar Andersson (s), politisk redaktör på Folkbladet, menar att socialdemokraterna måste ta den moderata utmaningen på större allvar.

- Det är något helt annat än den gamla moderata von oben-attityden som fanns hos Bildt, Hökmark och Lundgren. Tar vi inte den här förändringen på allvar kan det gå riktigt illa.

Elisabeth Marmorstein