Morfar letar vidare efter sin Amanda

NYHETER

Tommy vägrar att ge upp förrän han fått tag i henne

BANG MUANG

Tommy Rosén, 62, söker efter sitt försvunna barnbarn Amanda, 9,

Han tittar på fotografier av de döda, söker bland uppradade kropparna.

-Jag fick i alla fall behålla min dotter Åsa, hennes man och Amandas tvillingsyster Linnea.

Foto: OUTTRÖTTLIG Tommy Rosén går runt och tittar på liken i Bang Muang. Han pratar med rättsläkarna och visar upp bilder på sitt nioåriga barnbarn. Han är fast besluten om att få fram ett besked om henne. "Jag har en sak jag ska göra här och den ska jag klara", säger han.

Tommy Rosén, projektledare från Söderköping, biter ihop och tar sig igenom allt det svåra. Metodiskt går han igenom anslagstavlorna .

Frågan är hur han orkar att se på bild efter bild av döda människor där ögonen trängt ut ur sina hålor och tungorna svullnat.

-Jag kan inte förklara det, men varje gång jag råkar ut för hög stress, där andra kan bli handlingsförlamade, blir jag stenkall. Jag fokuserar helt på det jag ska göra.

Går in utan tvekan

Utan att tveka går han in i tempelområdena där rättsläkare arbetar med de vanställda kropparna och likstanken ligger tung.

- Jag har en sak jag ska göra här och den ska jag klara.

Förra söndagen när han hörde nyheten om jordskalvet och flodvågen som drabbat Khou Lak, just det område som han visste att dottern Åsa Rosén, 36, och hennes familj rest till, trodde han att alla var döda.

Han försökte skicka sms utan att få svar.

När sedan beskeden kom, först att svärsonen Lars Nilsson var skadad men vid liv och sedan att Åsa och barnbarnet Linnea klarat sig, grät han av lycka.

Efter några dagars telefonkontakt med Åsa bestämde han sig för att själv åka ner och hjälpa till i sökandet.

-Samtidigt har vi en hel grupp av vänner som från Sverige söker via internet och kommer med olika spår som vi kan följa upp.

Får lämna DNA

I ett annat tempelområde i Pang Ngn-provinsen erbjuds Tommy Rosén att lämna DNA-prov för att underlätta sökandet efter Amanda.

- Men jag fick reda på att det blir bäst med moderns DNA och därför ska Åsa lämna ett prov på ett sjukhus i Phuket i dag.

Medan Tommy Rosén ägnade dagen åt att söka efter Amanda tog Åsa hand om Linnea. Infektionen i hennes skadade ben har förvärrats och hon fick hålla sig stilla i en rullstol.

Sent i går kväll fick de också veta att svärsonen Lars Nilsson flygs hem till Sverige för fortsatt vård.

bang muang