Här blir nästan nytt nästan antikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-07-27

Helsingborgsmässan sticker upp – mot Antik 2004

NEJ, DET ÄR INTE LOPPIS Antikviteter behöver inte vara hundra år eller mer. Det kan man lätt konstatera på Helsingborgs nya antikmässa, där redan 50- och 60-talsdesign har fått status som värdefulla samlarföremål.

Helsingborg

Allt är inte guld som glimmar på en antikmässa.

Det som ser helt oansenligt ut visar sig kosta en smärre förmögenhet – och det man tror ska vara dyrt säljer de för en spottstyver.

Hur klarar du Aftonbladets antikrunda?

Helsingborgs nya antikmässa har för tredje året i rad slagit upp sina portar i Götahallen. Här hittar man de lite mer plånboksvänliga fynden, den som är ute efter 1700-talssilver och Zorn-tavlor beger sig i stället till Idrottens Hus där Antik 2004 samtidigt pågår.

50- och 60-tal poppis

Man hinner inte mer än komma innanför dörren förrän det står klart att antikviteter är ett relativt begrepp. Skålarna och möblerna behöver inte ens ha särskilt många år på nacken. Allt som krävs verkar vara att grejerna inte finns att köpa på Ikea just nu.

– Ungdomar är väldigt förtjusta i 50- och 60-talsgrejer, berättar Anne-May Arvidsson, som till vardags driver antikaffär i halländska Fritsla. För att inte tala om alla orangea prylar från 1970-talet.

Mabel Jakobsson sålde sina bästa grejer redan första dagen. En amerikanska köpte upp ett helt möblemang för 12 000 kronor.

Som ett museum

– Många av besökarna är inte här för att handla, säger Mabel Jakobsson. De går och tittar som på ett museum och kollar vad sakerna de har hemma är värda!

Thomas Best från Malmö visar sin mekaniska speldosa som redan är såld. När den börjar spela öppnas dörrar och lock och avslöjar karaffer och små glas.

Hans bordellpolletter för 500 kronor styck har haft en strykande åtgång. Bara fyra av tolv är kvar.

En av dem är från etablissemanget China Doll i San Francisco och upplyser att det kostar 10 cent att titta, 25 att röra och 50 cent att ”göra det”.

Dvärgschnauzern Ida, 5 månader, är på sin första antikmässa och tittar lite trött ner på skålarna som inte rymmer minsta lilla hundgodis.

”För dyrt”

– Vi tycker det är för dyrt här, säger husse Jens Månsson. På marknaden i Degeberga härom veckan såldes samma grejer mycket billigare. Så fort de flyttar inomhus stiger priserna.

Ingrid Carlqvist