Nu är det kollotider för pensionärerna

NYHETER

De blir som barn på Lundagården

Foto: KOLLO 1933 OCH 2004 Lundagården i mellersta Skåne är det enda kvarvarande sommarkollot för pensionärer. Under två veckor i sommar får pensionärer komma till gården för att vila upp sig, gå promenader och spela kort tillsammans med andra jämnåriga.

JULARP

Varannan onsdag kommer nya gäster till pensionärskollot De gamlas sommarhem Lundagården. Då hissas flaggan och alla sjunger ”Härlig är jorden”.

– Men på kvällarna spelar vi klädpoker, säger Arne Blomberg, 73, med ett gapskratt.

En kilometer från Skånes Djurpark, i den lummiga lövskogen, ligger sommarhemmet från 1928. Ända sedan dess har pensionärer från Lund kunnat åka hit på sitt eget kollo.

– Det mest fantastiska är nog priset. För två veckors helpension betalar gästerna endast 1 000 kronor, säger föreståndaren Lars Johansson Berg. Det hela finansieras med pengar från den gamla stiftelsens fond dit många skänkt pengar. En av dem hette Oskar Jönsson och var kyrkvaktmästare.

Klädpoker på natten

– I hans föreskrifter står att vi ska hissa flaggan och sjunga psalmen ”Härlig är jorden” varje gång det kommer nya gäster. Vi gör det trots att det inte är så populärt bland gästerna, säger Lars Johansson Berg.

Nej, de pigga och raska kollo-pensionärerna har annat än begravningspsalmer att tänka på. Arne Blomberg, 73, och Börje Andersson, 81, är bland de få herrar som tillbringar ett par sommarveckor här. Det är förstås fruarna som dragit med dem.

– Här är rena paradiset. På morgnarna promenerar vi runt Vaxsjön och på nätterna spelar vi klädpoker, säger herrarna som är inne på sitt sjätte respektive fjärde år.

Hittar nya partners

Klädpoker visar sig vara ett kodord för trettioett och skippo, men gänget har uppenbarligen mycket roligt här. Och det har faktiskt hänt att singlar hittat varandra.

Sista sommaren

Till allas sorg är detta sista sommaren här. Det gamla trähuset är nedgånget och numera har pensionärerna höga krav och vill inte gärna dela rum med andra.

– Nästa sommar flyttar vi till Habo Gård i Lomma. Vi kommer att sakna skogen men i gengäld får vi havet, säger Lars Johansson Berg.

Kollo – inte bara vila

Ingrid Carlqvist