Carl vägrade att veta hut

NYHETER

Carl Lidbom dog hemma i tv-soffan efter familjemiddag

Timmarna innan Carl Lidbom dog åt han middag i Taxinge med sin familj.

- Pappa var dålig men ville absolut att vi skulle ut och äta tillsammans, säger Helen Lidbom Grossby.

När han kom hem satte han sig framför tv:n där han dog.

Foto: RESTE GÄRNA Carl Lidbom tar en kaffe på ett fik i Paris 1994. Efter pensioneringen 1992 reste Lidbom mycket, ända till slutet.

Carl Lidbom var aktiv in i det sista. Trots att hans hälsa försämrats avsevärt efter att han drabbats av stroke för fem år sedan vägrade han att flytta till sjukhus.

"Energisk människa"

- Pappa var en envis och energisk människa. Vi stod varandra mycket nära. Jag kommer att minnas honom som en väldigt känslig människa trots att kanske inte alla uppfattade honom så, säger dottern Helen Lidbom Grossby.

Under sina sista år levde Carl Lidbom i ett rött trähus i skogen utanför Nykvarn ensam med sin katt och sin dotter Helena som granne.

Dit flyttade han från Frankrike 1992 när han pensionerades.

Efter att hustrun dog samma år ägnade Carl Lidbom sitt liv åt att aktivt delta i den politiska debatten och reste mycket utomlands. Men mot slutet mådde han mycket dåligt. Han hade svårt att andas och kunde knappt gå. Men han trotsade sjukdomen och åkte i våras med en kvinnlig bekant på en sista resa till södra Frankrike.

- Han var mycket dålig men han hade bestämt sig. Det blev en sväng i Paris också, sager dottern.

Efteråt blev det inga fler resor - kroppen fungerade allt sämre. På slutet orkade han endast lyssna på radio och titta på tv, vilket han ofta gjorde på nätterna.

Den sista dagen i sitt liv var Carl Lidbom på gott humör.

- Han ringde mig och sa att han var piggare och att han ville absolut att vi skulle alla åka ut och äta tillsammans, säger dottern.

Han hade då redan bokat bord.

"Helt klar i huvudet"

- Pappa var piggare och helt klar i huvudet. Han var ingen gnällig människa men han sa att det var jobbigt att kroppen inte fungerade längre.

Efter middagen åkte Carl Lidbom hem och satte sig framför tv:n i sitt hus. Där dog han och hittades dagen efter av sin familj. Han blev 78 år.

Mira Micic