Homosexuell ny KDU-ordförande

NYHETER

Erik Slottner vann med två röster mot Andreas Olofsson

Med bara två rösters marginal blev Erik Slottner ny ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet och vann maktkampen mot organisationens mer konservativa del.

Med 80 röster mot 78 valde KDU:s riksmöte i Stockholm en 24-årig Kalmarfödd öppet homosexuell ledare, som kallar sig själv förnyare, som vill ha en könsneutral äktenskapslagstiftning och som är mer kritisk mot både den israeliska och amerikanska regeringen än många av förbundets medlemmar.

Hans utmanare, Andreas Olofsson, representerar en mer traditionell och värdekonservativ linje och vann tillsammans med sina anhängare en klar seger, när riksmötet tidigare med stor majoritet avslog förbundsledningens förslag om ny samlevnadslagstiftning, något som den nyvalde ordföranden säger sig kunna leva med.

Mytbildning

– Jag hade nog förväntat mig den utgången och uppenbarligen var det inte den frågan som avgjorde valet av ordförande. Och jag är verkligen tacksam för att den inte fick den digniteten. Det kan inte vara Sveriges framtidsfråga nummer ett vad som händer med äktenskapsbalken, säger Erik Slottner, som redan jobbar heltid med politik som medarbetare åt Inger Davidson i riksdagen.

Han tror inte att den hårda kampen om ledarposten ska medföra några samarbetsproblem i den nya styrelsen.

– Jag tror att den politiska agenda jag har absolut kan förena förbundet. Det har skapats en överdriven oro och del mytbildning kring vad jag egentligen står för. På den agenda jag har står den ekonomiska politiken, skolpolitiken och etiken i förgrunden.

Klargöra begrepp

I de många pläderingarna inför fredagens val talade många ombud, som ville se Andreas Olofsson som ny ordförande, om hur bra han representerar de värdekonservativa strömningarna inom KDU. Det där förstår inte Erik Slottner riktigt och han vill egentligen inte ha beteckningen värdekonservativ på sina medlemmar.

– Man måste göra klart vad man lägger in i begreppet värdekonservativ. Jag tycker det är viktigt att alla medlemmar i kristdemokraterna och KDU kallar sig kristdemokrater och lämnar andra epitetet bakom sig. Så de måste förklara vad de menar med värdekonservativ helt enkelt.

Leif Svensson/TT