Trump utlyser katastroftillstånd i brandhärjade Kalifornien

NYHETER

De våldsamma terrängbränderna i Kalifornien har härjat i fem dygn.

Tusentals brandmän kämpar mot helvetiska eldväggar och ett par hundratusen människor har tvingats fly sina hem.

Nu utlyser president Donald Trump katastroftillstånd i delstaten.

1 av 4 | Foto: MIKE BLAKE / TT NYHETSBYRÅN

Sex omfattande skogs- och terrängbränder och flera mindre har förstört en yta motsvarande runt 64 750 hektar i de södra delarna av den amerikanska delstaten Kalifornien. Minst 5 700 brandmän kämpar mot lågorna och 190 000 människor har tvingats lämna sina bostäder, rapporterar CNN.

Meteorologerna räknar med fortsatt torr luft och starka vindar i helgen, vilket gör att ytterligare områden kan komma att evakueras. Det är de torra Santa Ana-vindarna som blåser in västerifrån från öknen som ställer till problem.

Även invånare som bor på platser som inte direkt berörs av bränderna uppmanas att göra sig redo.

– De behöver förbereda sig som om de kommer att drabbas. Var ska de ta vägen? Hur ser flyktvägen ut? Hur kommunicerar de med sina familjer? säger Nick Schuler, chef vid räddningstjänsten Cal Fire, enligt CNN.

President Donald Trump utlyste på fredagen katastroftillstånd i Kalifornien. Ordern innebär att de federala myndigheternas resurser kan användas för att hjälpa de lokala myndigheterna i räddnings- och släckningsarbetet.

Departementet för inrikes säkerhet och katastrofmyndigheten FEMA ansvarar för den federala insatsen.

Över 500 byggnader förstörda

Den senaste branden – Lilac – blossade upp på torsdagen i San Diego County och innebar nya evakueringar. Där har tre personer fått brännskador och två brandmän skadats lindrigt.

Sedan i måndags rasar den största av bränderna, kallad Thomas, i Ventura County nordväst om Los Angeles. Lågorna har förtärt en yta, på 53 418 hektar, som är dubbelt så stor som USA:s huvudstad Washington.

Totalt har över 500 byggnader förstörts i bränderna, enligt Reuters, och ytterligare tiotusentals bostäder hotas. Hundratals skolor håller stängt.

Brandområdet sträcker sig från Los Angeles norrut till Stilla havskusten i Santa Barbara.

De fem största hoten mot mänskligheten 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder