Rysslands upptrappning

Experten: Beredda att starta krig för att nå sina mål

Av: 

Christoffer Nilsson

Putin.
Putin.

NYHETER

De fem nordiska länderna utökar sitt militära samarbete.

Fyra försvarsministrar och en utrikesminister menar att Rysslands uppträdande påverkar europeisk säkerhet.

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet visa att man är beredda att starta krig för att nå sina politiska mål, säger Johan Norberg, säkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

I en debattartikel i norska Aftenposten presenterar försvarsministrarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt Islands utrikesminister ett utökat militärt samarbete.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och kollegorna i de övriga länderna skriver att en konsekvens av Rysslands militära agerande är att ”säkerhetssituationen i och omkring de nordiska länderna försämrats avsevärt de senaste åren”.

”Alla förstår att det är något farligt”

Enligt Rysslandsexperten Johan Norberg, säkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är det svårt för omvärlden att blunda för Rysslands ökade aggressivitet.

– Det mest uppenbara är att Ryssland har startat krig mot Ukraina. Det har alla noterat och alla förstår att det är något väldigt farligt. Ryssland har illegalt annekterat Krim och startat ett krig i östra Ukraina som man inte erkänner att man håller på med, säger han.

Vill nå större inflytande

Norberg menar att Ryssland genom att avskräcka övriga länder vill nå ett ökat inflytande. I det svenska närområdet har ett tydligt tecken varit ett mer aggressivt uppträdande i luftrummet över Östersjön.

– Man kan prata om ett militärt kroppspråk. Det sker inte bara i Östersjön utan även i Japan, Nordsjön, Stilla havet med mera. Man vill skicka signalen att Ryssland är en militärmakt på gång, säger han.

Finns det skäl för medborgare i nordiska länder att vara rädda för Ryssland?

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet visat att man är beredda att starta krig för att nå sina politiska mål. Sen vet ingen vad målet är härnäst. Ryssland håller alla sina grannar på tårna just nu.

Hur tror du att Ryssland kommer reagera på det nordiska militära samarbetet?

– Det vet vi inte än. Officiella reaktioner kan dröja några dagar. Naturligtvis kommer det ryska försvarsministeriet och utrikesministeriet att notera det men frågan är hur stor vikt man fäster vid det, säger han.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Ryssland

Johan Norberg

Peter Hultqvist

Vladimir Putin