Stockholm

Gravid med tvillingar – nekas byta lägenhet

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

Hyresvärden fotograferade genom brevinkastet

Linnea Lundgren väntar tvillingar, och familjen behöver en större bostad – men nekas byta sin lägenhet.

Foto: ANDREAS BARDELL

Hyresvärden ska ha gått in en lägenhet utan lov, fotograferat genom brevinkastet och haft ett 20-tal tvister i hyresnämnden.

Nu nekas 22-åriga Linnea Lundgren, gravid med tvillingar, byte av lägenhetskontrakt trots att hon har rätt till det.

– Det finns en viss problematik med den här hyresvärden, om jag uttrycker mig milt, säger Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen.

22-åriga Linnea Lundgren och hennes pojkvän Nils Getzlaff, 24, väntar tvillingar. Födseln är beräknad till mitten av mars. Just nu bor paret tillsammans i en mindre lägenhet i södra delarna av Stockholm. När familjen får tillökning kommer det att bli trångt.

– De har nyligen startat stambyte av huset. Jag behöver gå två trappor ner för att gå på toaletten. Det finns ingen hiss och vi bor på tredje våningen, säger Linnea Lundgren.

Tvärnej från hyresvärden

Boendesituationen är helt enkelt ohållbar, tycker hon. Det höll hyresvärden, ett privat fastighetsbolag, med om när paret i höstas förklarade att de väntar barn, berättar Linnea Lundgren.

– De förstod att vi inte skulle kunna bo fyra personer i lägenheten, säger hon.

Linnea Lundgren fick kontakt med en person som kunde tänka sig att byta lägenhetskontrakt. I november skickades bytesansökan till hyresvärden. Det blev tvärnej.

– De påstår att jag inte har något särskilt skäl, säger Linnea Lundgren.

”Kan inte säga nej på lösa grunder”

Enligt hyreslagen har hyresgästen rätt att byta kontrakt om det finns beaktansvärda skäl.

– Det låter som det är så i det här specifika fallet. I förarbeten till lagen nämns till exempel en växande familj som behöver större utrymme, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Linnea Lundgren försöker nu, med hjälp av Hyresgästföreningen, få hyresvärden att ändra sitt beslut. Lyckas de inte vänder hon sig till hyresnämnden för att få tillstånd.

”Satt det i system”

I så fall är det är inte första gången som Linnea Lundgrens hyresvärd är i tvist med hyresgäster. Under de senaste tio åren finns ett 20-tal avslutade fall i hyresnämnden.

– Det finns en viss problematik med den här hyresvärden, om jag uttrycker mig milt, säger Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen.

Tvisterna rör bland annat uppsägningar som gått felaktigt till och nekade lägenhetsbyten.

– Det känns som de satt det i system, säger Linnea Lundgren.

”Såg att jag inte hade möbeltassar”

Men det nekade lägenhetsbytet är inte det enda problem den blivande tvåbarnsmamman haft med hyresvärden. En dag förra året tog sig hyresvärden in i lägenheten utan lov, enligt Linnea Lundgren.

– Jag hade precis kommit hem när det ringde på dörren. Hyresvärden sa att han varit inne och kollat tidigare i lägenheten och sett att jag inte hade möbeltassar. De sa att jag skulle sätta dit möbeltassar inom två veckor annars skulle de kolla igen. Det är ingen trygg boendemiljö.

Viktig rättighet

Vid ett annat tillfälle har hyresvärden fotograferat genom brevinkastet in i en hyresgästs bostad. Fotografierna är del av bevisningen i en annan pågående tvist. Den prövas i hovrätten i februari, berättar den hyresgästens advokat Jon Nyberg.

– Det här är helt vansinnigt, säger han.

Hyresvärden vill inte förklara varför de nekar Linnea Lundgren ett lägenhetsbyte.

– De har fått ett första nej och vi kommenterar inte bakgrunden. Det är inte utagerat ännu, säger en kontorist på företaget.

Hyresvärden: Vill inte prata

Ni har varit i flera liknande tvister. Känner ni inte till vilka rättigheter era hyresgäster har?

– Vi känner till lagen mycket väl.

Linnea är gravid och behöver en större bostad. Det är ett skäl som talar för att hon ska få byta, varför får hon ändå nej?

– Ja, visst, men det har inte med det hela att göra. Det är andra orsaker som gör att hon får ett nej.

Hur menar du med att det inte har med saken att göra att hon är gravid?

– Nu vill jag inte prata mer med dig, säger kontoristen och avslutar samtalet.

”Så orolig”

Linnea Lundgren är sjukskriven med anledning av graviditeten. Hon har blivit ombedd av läkare, för att hon och barnen ska må bra, att ta det lugnt och inte stressa. Det har hon svårt för.

– Vi har tak över huvudet men nu ska jag i princip ta mina nyfödda barn till en byggarbetsplats. Allt det här hade jag sluppit om bytet hade gått igenom. Jag är så orolig, säger hon och tillägger:

– Bara för att man fått en lägenhet ska man inte nöja sig med det utan kolla upp vad man har för rättigheter. När man fått en lägenhet i Stockholm ska man vara så tacksam. Då är det lätt att man går förbi saker som man kanske inte skulle gått förbi, säger Linnea Lundgren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm