Krismöte i Köln efter larm om massövergrepp

Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS
Kölns borgmästare Henriette Reker.

Borgmästaren i tyska Köln kallar till krismöte efter en våg av anmälningar om sexuella övergrepp mot kvinnor under nyårsnatten, då grupper av män ska ha omringat kvinnorna.

Polisen i Köln uppger att man nu fått in 90 anmälningar om sexuella övergrepp i vimlet under nyårsfirandet vid stadens centralstation, enligt AFP. Anmälarna vittnar om hur grupper av 20-30 unga män omringat kvinnor, antastat dem och i flera fall rånat dem.

En anmälning gäller även våldtäkt.

Krismöte

Kölns borgmästare, Henriette Reker, har under tisdagen kallat till krismöte med polisen efter att anmälningarna blivit fler. Stadens polischef Wolfgang Albers kallar, enligt BBC, de misstänkta massövergreppen för "en helt ny dimension av brottslighet" och justitieminister Heiko Maas uppmanar till en genomgripande utredning för att få fast gärningsmännen.

Polisen i Köln uppger att vittnen berättat att männen tycks ha haft ursprung i Mellanöstern eller Nordafrika, vilket dock inte har bekräftats.

Oro inför karneval

– Det här handlar inte om varifrån någon kommer utan om vad de gjort, svarade justitieminister Maas under en presskonferens på frågan om gärningsmännen kan ha varit asylsökande, enligt AFP.

– Att göra en sak av det, att klumpa ihop det med flyktingfrågan, är inget annat än att utnyttja situationen. Nu är det viktiga att utröna fakta och sedan besluta om de nödvändiga konsekvenserna.

Polisen beskriver händelserna som särskilt oroande inför den årliga karneval som hålls i Köln i början av februari, då hundratusentals människor väntas strömma ut på gatorna för att delta i festligheterna. En del politiker förespråkar nu fler övervakningskameror och en mer omfattande polisnärvaro under karnevalen, skriver Reuters.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM