Nyheter

Stort polispådrag i centrala Stockholm

NYHETER

En stor polisinsats genomfördes under kvällen i området kring Centralstationen i Stockholm.

Ett vittne uppger för Aftonbladet att en stor grupp svartklädda och maskerade personer slog personer som såg ut att ha utländsk bakgrund.

Polisen säger att männen var fotbollshuliganer från olika ”firmor” som gått ihop.

Före attacken spreds rasistiska flygblad med rubriken ”Det är nog nu” vid Centralen.

Flera kravallutrustade polispatruller befann sig under fredagskvällen i området kring Centralen i Stockholm.

Polisen ville till en början inte berätta vad det var frågan om för insats. I stället hänvisade man till att det är lönehelg.

– Vi är på flera ställen i centrala Stockholm, bland annat kring Centralen, sa Albin Näverberg, pressinformatör på Stockholmspolisen.

Grupper av våldsverkare

Polisens yttre befäl vid Centralen uppger att det handlar om grupper av våldsverkare. En poliskälla till Aftonbladet berättar att polisen fått in tips om att hundratals fotbollshuliganer skulle komma till Centralen för att ”rensa upp”.

Under dagen har flygblad, som innehåller formuleringar om att 200 svenska män samlats för att markera mot gatubarn vid Centralen, delats ut i centrala Stockholm. Aftonbladet har tagit del av ett av dem.

Polisresurser samlades ihop från hela länet och under kvällen uppgav Aftonbladets poliskälla att olika grupper bestående av såväl fotbollshuliganer som nazister rörde sig i city. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska åtminstone ett gäng ha samlats på Södermalm och gått mot Centralen.

”Stort svartklätt gäng”

Aftonbladets fotograf på plats uppger att flera personer attackerats på Vasagatan. Ett vittne säger till Aftonbladet att han såg en stor grupp svartklädda och maskerade personer gå till attack mot personer som såg ut att ha utländsk bakgrund vid Sergels torg.

– Jag gick förbi och såg ett stort svartklätt gäng som var maskerade. De kom från Drottninggatan och gick ner mot Plattan och började, som jag uppfattade det, att slå invandrare.

– Jag såg kanske tre personer som blev slagna, det var inget fotbollsbråk eller så. Jag blev ganska rädd och gick därifrån.

Polis på plats bekräftar för Aftonbladet att 40-50 personer vid 21-tiden gått till attack mot personer som stod nere på Plattan.

”Kunnat koppla dem till fotbollsfirmor”

Strax efter midnatt bekräftade polisen flera av Aftonbladets uppgifter.

– Polismyndigheten har under dagen haft information om att det eventuellt skulle ske en samling i city. Vi skapade en poliskommendering och påträffade ett 70-tal personer vid Centralen. Vi har kunnat koppla dem till Stockholmslagens fotbollsfirmor, säger Fredrik Nylén, arrestbefäl vid Norrmalmspolisen.

Det har spridits ett flygblad där man talar om att man ska ”markera mot gatubarn” i city. Känner du till det?

– Vi har polisiära uppgifter om det.

Hänger det ihop med kravallerna vid Centralen?

– Jag gör bedömningen att det är rimligt att anta att det gör det.

Uppgifterna om att huliganerna – som vanligtvis slåss för rivaliserande klubbar i Stockholm – ska ha gått till angrepp mot personer som såg ut att ha utländsk bakgrund känner Nylén inte till.

– Det framgår inte. I nuläget finns det inga polisanmälningar om misshandel utöver den som nu är gripen, och han angrep en polis.

Personen ska enligt polisen ha slagit en civilpolis i ansiktet och släpptes senare men är fortfarande misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. En annan person är misstänkt för brott mot knivlagen, sedan personen haft ett knogjärn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

SE OCKSÅ

Filmen visar kaoset på Sergels Torg

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter