Mejla

Wolfgang Hansson

Turister är terroristernas nya måltavla

NYHETER

Tunisien skickar flest resande stridande till Syrien av alla länder

Turister verkar ha blivit islamistiska terroristers nya favoritmål.

Attacken på stranden är den andra på kort i Tunisien som riktar sig på besökande utlänningar.

Paradoxen är att landet både är den arabiska vårens enda lyckade exempel och det land varifrån flest jihadister reser för att strida i Syrien.

Västerländska turister är den perfekta måltavlan för terrorister. De är helt oskyddade och försvarslösa. Risken för att möta motstånd är minimal.

De 20 turister som dödades när de i mitten av mars besökte det världsberömda Bardomuséet i Tunis hade inte en chans. Lika lite som de intet ont anande semesterfirarna som solade på stranden i Sousse.

De båda attackerna är fega och vidriga men tyvärr del av ett mönster som vi sett tidigare. Allt sedan Balibomningarna 2002 till attacker i bland annat Kenya och Egypten.

Dagens islamistiska terrorister attackerar numera helst mjuka mål. Vanliga, oskyldiga människor som inte begått något annat brott än att de råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Varje attack mot utländska turister får stor uppmärksamhet över hela världen. Uppmärksamhet som bidrar till att skrämma andra turister och skapa en allmän känsla av panik i västvärlden. Det är precis den effekt som terroristerna vill uppnå.

Förlorar miljarder

Ur den synvinkeln borde medier inte rapportera en rad om attackerna eftersom det är precis vad terroristerna önskar. Men i dagens uppkopplade värld är det knappast en realistisk tanke.

På samma gång skadar terroristerna den tunisiska staten. Turismen är en av Tunisiens viktigaste inkomstkällor. Redan efter attacken mot Bardomuséet räknande den tunisiska staten med att förlora fem miljarder kronor detta år i uteblivna turistintäkter. Efter det som hänt i Sousse är det ingen vild gissning att Tunisiens stränder kommer att ligga helt övergivna åtminstone det närmaste halvåret.

Terrorister kan visserligen slå till var som helst i världen men Tunisien är definitivt ett högriskland.

På ett sätt en smula underligt eftersom Tunisien är det land där den arabiska frihetsrevolten startade 2011. Och det enda där den arabiska våren slutat på ett hyfsat lyckligt sätt. 

Landet leds numera av en demokratiskt vald regering utan religiös framtoning. Tunisien är dessutom ett av få länder i denna oroliga region där moderna värderingar om frihet, jämställdhet och mänskliga rättigheter fått stort genomslag.

Men det är bara en sida av myntet.

Släppte lös islamismen

Den andra är att den arabiska våren bokstavligt talat släppte lös den radikala islamismen i landet. När diktaturen föll släppte de nya makthavarna ett stort antal anhängare av gruppen Ansar al-Islam ur fängelse. En grupps som är terrorstämplad av USA.

Ihop med den islamiska statens aggressiva rekrytering på internet och ett inflöde av radikala imamer till landets moskéer från länder som Saudiarabien och Qatar, tros de ligga bakom att ett stort antal tunisiska unga män och en del kvinnor rest till Syrien, Irak och Libyen för att strida eller träna med Islamiska staten och andra jihadistgrupper.

För ett år sedan gick regeringen ut med siffran 3 000. Omkring 500 sägs ha återvänt. Andra uppskattar antalet till 7 000. Det faktum att myndigheterna säger sig ha stoppat 9 000 tunisier från att resa till stridsområden säger en del om vilken jihadisthärd Tunisien blivit.

Hög arbetslöshet

En förklaring kan vara den extremt höga ungdomsarbetslösheten i Tunisien, frustrationen över den var ju en utlösande orsak till den arabiska våren. Läget har inte förbättrats nämnvärt sedan demokrati infördes.

Jag föreställer mig att de flesta turister framöver kommer att ställa sig frågan om det verkligen är värt risken att turista i länder där radikal islamism har många anhängare. Även om det spelar terroristerna i händerna.

Av många olika skäl är världen 2015 inte lätt att leva i.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Sousse

Tunisien

Syrien