Kajsa Ekis Ekman

"Min son används i hoten"

Av: 

Sara Kvarnström

NYHETER

Ship to Gaza-medlemmar elektrifierade i fängelse

Svenskarna från Ship to Gaza är fortsatt frihetsberövade i Israel. "Utsatt för förhör och hot under förhör där också min son används som ett medel i hoten," meddelar författaren Kajsa Ekis Ekman genom UD.

De sex svenskar som frihetsberövades när Ship to Gaza-fartyget bordades av israeliska styrkor natten mot måndag sitter fortfarande fängslade i närheten av Tel Aviv i Israel.

– Det senaste från UD är ett tidsschema som inte är helt satt om hur de ska flygas hem. Det blir som en avvisning, de har satts i förvar till dess de sätts på flygplanet, säger Staffan Granér, mediasamordnare för Ship to Gaza.

Enligt tidschema ska svenskarna flygas hem i olika grupper på torsdagen och fredagen.

– Vi vill att UD ska ställa kravet att de ska flyga hem samtidigt. Det viktigaste skälet är att det innebär risker att lämna någon efter. Jag bedömer det som att man kan sätta större tryck som grupp, säger Staffan Granér.

Utsatta för elpistoler

Kontakten med svenskarna hanteras genom svenska Utrikesdepartementet, UD, som förmedlat meddelanden till anhöriga.

– De flesta har i sina hälsningar till anhöriga sagt att de mår bra, vilket är det rimliga att säga. Men jag har fått indikationer på att åtminstone två av dem har lättare skador. Advokaten har sagt att de dels blivit elektrifierade med elpistoler och utsatts för fysiskt våld. Men jag vet inte om det stämmer, säger Staffan Granér.

Författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman har valt att skicka ett meddelande till media.

"Jag mår dåligt. Jag är tillfångatagen och kidnappad under pistolhot på internationellt vatten. Utsatt för förhör och hot under förhör där också min son används som ett medel i hoten. Utfrågas om personliga och privata saker. Jag blir fotograferad i olika sammanhang och anklagad för att gömma saker på min kropp. Jag ruttnar i en fängelsehåla."

– De har blivit förhörda och uppenbarligen har förhören varit ganska hårda. Men det är bäst att de får berätta själva när de kommer hem, säger Staffan Granér.

Skriver inte under

18 personer, de flesta svenskar, befann sig söndagen ombord på Marianne av Göteborg. Bland dem fanns aktivisten Dror Feiler och författaren Kajsa Ekis Ekman. Sex personer ska redan ha släppts, hemmahörande i Nya Zeeland, Tunisien, Spanien och Israel.

– De som släppts har förmodligen gjort det på grund av deras diplomatiska eller parlamentarisk status eller att de är direkt knutna till större mediebolag. Det är våra erfarenhet från tidigare, säger Staffan Granér.

Han tror att svenskarna skulle släppts tidigare om de skrivit under ett erkännande på att de tagit sig in i landet illegalt.

– Vad jag förstår har ingen i den svenska gruppen skrivit under. Men det är ju ingenting man ska göra, skriva under falska juridikska dokument, säger Staffan Granér.

Det är fjärde gången som Ship to Gaza-konvojen stoppas av israelisk militär. 2010 dödades nio personer ur besättningen under en stormning.

– Det som skiljer den här gången är att de inte presenterats med några brottsanklagelser. Tidigare har de först misstänkts för att olagligen tagit sig in Israel, vilket aldrig har lett någon vart, säger Staffan Granér.

Ship to Gazas mål är att bryta blockaden av Gaza.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kajsa Ekis Ekman

Ship to Gaza