Här är presenterna till Sofia och Carl Philip

En tvåmanskajak, en elgitarr och en bänk i Älvdalen.

Det var några av gåvorna som överlämnades till Sofia Hellqvist och Carl Philip vid dagens lysningsmottagning.

– Sofia blev jätteglad, säger Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna.

Efter lysningen för Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist var ett fåtal inbjudna till lysningsmottagning. Där fick prinsparet motta ett stort antal gåvor.

Den första att bli känd var presenten från prinsparets hertigdöme, Värmland. Innan Värmlands landshövding, Kenneth Johansson, gick in till Carl Philip och Sofia ville han inte avslöja vad som fanns i paketet. Trots att det var tydligt att det var en tavla. Hemlighetsmakeriet var dock onödigt, för Värmlands länsstyrelse hade redan avslöjat innehållet i ett pressmeddelande.

Tavlan de fick är signerad Karlstadkonstnären Karolina Nolin. Paret fick även en kyanitskiva, Värmlands landskapsten, som symbol för naturreservatet Byamossarna i Arvika. Dessutom fick paret specialdesignade produkter från Klässbols Linneväveri.

”Folkets gåva” – en kajak

Statsminister Stefan Löfven överlämnade tillsammans med riksdagens talman, Urban Ahlin, ”Folkets gåva” till prinsparet. Det var en tvåmanskajak för dagsutflykter. Kajaken var troligen lite för stor att lämna personligen, så statsministern och talmannen överlämnade varsin paddel med rosett till Sofia och Carl Philip.

– Att paddla kajak handlar om samspel och tillit till varandra. Jag hoppas att paret på det här sättet ska få dela många fina upplevelser, säger talman Urban Ahlin i ett pressmeddelande.

Poserade som en rockstjärna

Av Sofias hemkommun, Älvdalen i Dalarna, fick paret en vit gitarr från märket Hagström. Hagström började med sin instrumenttillverkning i just Älvdalen. Carl Philip tog direkt gitarren i sina händer och poserade som en rockstjärna, men det blev inga ackord från prinsen.

– Nej, han klarade inte det. Han hade gått någon kurs när han var liten, sa han, men greppbrädan var för bred så då nådde han inte runt halsen, berättar Stig Olsson, ordförande i kommunfullmäktige i Älvdalens kommun, som lämnade över gåvan.

En bänk i Dalarna

Paret fick en annan present med koppling till Älvdalen. Dalarnas landshövding, Maria Norrfalk, överlämnade dalfolkets gåva: En bänk på ett berg högt upp i Älvdalen. På bänken är parets namn inristade och från bänken ser man ut över hela Älvdalen.

Flera av presenterna är fortfarande okända eftersom många av gästerna ville hålla sina gåvor privata.

Publisert: