Striden inom SD

SDU-topparnas mejlkonton kapade - polisanmäler till Säpo

Av: 

Pär Karlsson

Kenan Habul

NYHETER

Hemliga mejlkonversationer mellan SDU-topparna har läckt till media.

Nu hävdar Gustav Kasselstrand och William Hahne att de har fått sina mejlkonton kapade.

Aftonbladet kan avslöja att det misstänkta dataintråget har blivit anmält till Säkerhetspolisen.

– Vi kan bekräfta att vi fört dialog med Säpo och att de ser väldigt allvarligt på det här, säger William Hahne.

Gustav Kasselstrand och William Hahne hävdar att de har fått sina mejlkonton kapade.

Sedan en tid tillbaka hotas drygt ett 20-tal sverigedemokrater av uteslutning, två av dem är SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

Konflikten mellan ungdomsförbundet och partiledningen har den senaste tiden utspelat sig inför öppen ridå.

Hahne och Kasselstrand anklagas på en rad punkter och utreds just nu av partiets medlemsutskott. Den 27 april väntas de uteslutas efter beslut av partistyrelsen. Själva anklagar de SD:s partiledning och framför allt gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof för maktfullkomlighet.

Stängdes av direkt

I måndags stängdes två av SD:s tjänstemän av med omedelbar verkan då de anklagades för illojalitet och läckor. En av dem var den operative chefen Martin Karlsson, som är partiets högste tjänsteman. Den andra Jessica Ohlson, anställd som politisk sekreterare i riksdagen. Hon har senare även blivit polisanmäld av partiet och själv gjort en motanmälan. Ohlson är även förbundssekreterare i SDU och har tydligt tagit ställning för ungdomsförbundets ledning.

När partiets personalchef och säkerhetsansvarig, kom in på hennes kontor och tvingade henne att lämna ifrån sig sin tjänstedator och mobiltelefon visade de upp en bilaga som hon skickat i ett mejl till Kasselstrand och Hahne.

Enligt Ohlson handlade det om en lista över personer som arbetar på kansliet för att på ett enkelt sätt kunna se vem man ska vända sig till i olika politiska frågor.

– Det är uteslutet att de kan ha kommit över bilagan på något annat sätt än igenom intrång, eftersom det var en intern konversation, säger Jessica Ohlson.

Mejlkonversation läckte ut

Det är inte det enda interna SDU-mejlet som den senaste tiden läckts ut. En mejlkonversation mellan Kasselstrand och Hahne har även dykt upp sajten Nyheter Idag, som står partiet nära. Publiceringen skedde inte långt efter att Kasselstrand upptäckte att lösenordet på hans epost-konto ändrats. William Hahne gjorde kort därefter en liknande upptäckt. Det handlar om Gmail-konton som SDU-topparna själva kontrollerar. Obehöriga personer kan haft tillgång till deras mejlkonversationer under flera år.

Aftonbladet kan avslöja att Kasselstrand och Hahne nu har gjort en anmälan till Säkerhetspolisen, Säpo, om olaga dataintrång, ett brott som kan ge högst sex års fängelse.

– Vi kan bekräfta att vi fört dialog med Säpo och att en anmälan har upprättats. De ser väldigt allvarligt på det här, säger William Hahne.

Han vill däremot inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom dataintrånget.

– Vi kan inte kommentera ytterligare med hänvisning till den pågående utredningen, säger Hahne.

Polismyndigheten kommer utreda anmälan

Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen, bekräftar att en polisanmälan om misstänkt dataintrång är upprättad.

– Som polismyndighet är vi skyldiga att göra det. Men det är Polismyndigheten som kommer att utreda misstankarna om dataintrång, inte Säkerhetspolisen, säger han.

Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, säger att Säpo har kontaktat dem.

– De har de gjort för att föra över ett ärende som handlar om dataintrång. Men eftersom vi inte har fått ärendet ännu kan vi inte uttala oss nu. Vi vill se vad som står först, säger han.

På moderpartiet Sverigedemokraterna ser man allvarligt på nyheten.

– Om man misstänker att det begåtts ett brott förutsätter jag att polisen utreder det, säger presschefen Henrik Vinge (SD).

"Ville skydda övriga anställda"

Enligt Jessica Ohlson har partietstjänstemän som stängde av henne visat upp bilaga till ett mejl som ingick i en intern mejlkonversation. En bilaga som SDU-toppen befarar har läckt ut efter det misstänkta dataintrånget.

Henrik Vinge vill inte kommentera hur partiet har fått tag i bilagan.

Men han säger att partiet hade bevis på att hon "hon på begäran utfört en kartläggning av anställda och vissa övriga inom organisationen och skickat detta till utomstående. Något som hon också erkände".

– Förfarandet framstår som mycket allvarligt på grund av den hotbild som finns mot Sverigedemokrater i allmänhet och framförallt mot bakgrund av den senaste tidens uthängningar i av partikamrater. För att skydda övriga anställda valde man att omedelbart arbetsbefria tjänstemannen.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Striden inom SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Striden inom SD

Gustav Kasselstrand

Mattias Karlsson (politiker)

Richard Jomshof

Säpo

William Hahne