”23-åringen skulle fixa id-kort innan Ikeamorden”

1 av 27

avJohn Granlund, Salomon Rogberg

NYHETER

ARBOGA. De två anhållna männen anklagas för att ha rest från asylboendet till Ikea – och huggit ihjäl en mamma och hennes vuxne son.

Kvällen innan satt en av männen och tittade på Premier League-fotboll.

– Han berättade att han skulle åka till Migrationsverket i Västerås, säger en landsman.

Polisen gick på tisdagen ut och bekräftade uppgifterna om att de två män som misstänks för Ikeamorden känner varandra.

– Männen härstammar från Eritrea och är boende på samma flyktingförläggning i Arboga, säger vice chefsåklagare Eva Morén.

Den 23-årige mannen sitter nu anhållen som skäligen misstänkt för mord. I förhör har han nekat till anklagelserna. Hans advokat uppger att han kan ha varit på "fel plats på fel tillfälle".

– Han säger att han är helt oskyldig, det är inte han som har gjort det här, säger mannens advokat Maria Wilhelmsson.

Tittade på fotboll

35-åringen är anhållen för mord på sannolika skäl. Han vårdas fortfarande på sjukhus och opererades för andra gången under gårdagen. Från början var tillståndet livshotande men läget har nu stabiliserats.

– Hans tillstånd är fortfarande allvarligt, men det stabiliserades någon gång under gårdagen och det har hållit i sig, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget i Västmanland.

Hur 35-åringen fått sina skador vill polisen fortsättningsvis inte gå in på.

I förrgår fick de två männen sina rum genomsökta av polis - bara timmar efter knivmorden.

Aftonbladet har pratat med ett flertal boende på asylanläggningen och många av dem känner till de två misstänkta männen. De uppger att 23-åringen uppträdde alldeles som vanligt dagarna innan dubbelmordet.

– Kvällen innan satt han och tittade på Premier League. Han satt i en soffa och allt verkade bra, säger en landsman.

Skulle till Migrationsverket

Tidigare har boende på anläggningen uppgett att 23-åringen var på väg till ett möte i Västerås dagen då dubbelmordet inträffade. Enligt en annan av de boende på anläggningen som känner 23-åringen skulle mötet äga rum på Migrationsverket.

– Han berättade under helgen att han skulle åka till Migrationsverket för att skaffa ett nytt id-kort. Jag vet inte om han gjorde det eller om det hände något där men så sa han, säger mannen.

En tredje man, från Somalia, berättar att det finns en rad nationaliteter på boendet - och att de boende i stor utsträckning håller sig med sina landsmän. Så också 23-åringen och 35-åringen.

– Ibland spelade de fotboll och volleyboll med sina vänner, säger han.

En man beskriver 23-åringen som lite speciell.

– Han är lite galen. Samtidigt är det många som är det här. Det är ett hemskt ställe, trångt och bråkigt, säger mannen.

”Jättebeklagligt”

Flera av de boende återkommer till samma sak – att det är trångt på boendet och ibland bråk mellan olika grupperingar. Anläggningen består av ett gammalt motell, avsides beläget vid en landsväg, som nu huserar mellan 110 och 120 personer som bor i rum fyra om fyra.

– Vi uppfyller de krav som Migrationsverket ställer, annars skulle boendet inte få finnas kvar. Samtidigt kan jag hålla med om att själva boendeformen i sig inte är optimal med tanke på den tid och längd som de boende stannar här. Jag hade gärna sett att tiderna vore kortare, säger Henrik Eriksson, vd på Expertiss som driver asylboendet och ett flertal andra anläggningar i landet.

Han beklagar det inträffade men säger att bolaget eller dess personal inte hade kunnat agera på något annat sätt än man gjort.

– Det är jättebeklagligt att det där har hänt men det har ingenting med boendet att göra. Det är en polisfråga, säger Henrik Eriksson.

Nytt förhör

23-åringen kommer att förhöras igen under onsdagen och där kommer mannens advokat Maria Wilhelmsson att vara med.

– Sedan får åklagare ta ställning till om misstankegraden ska höjas, om han ska häktas eller släppa honom fri, säger Maria Wilhemsson.

Enligt Maria Wilhemsson mår 23-åringen dåligt.

– Självklart, han sitter anhållen för ett brott han inte har begått. Han är förtvivlad.

ARTIKELN HANDLAR OM