Romson vill ha lagliga vägar in i EU

1 av 2 | Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister Åsa Romson, vill öppna fler lagliga vägar för flyktingar till EU. Dagens ordning är en skam, anser hon.

Men Romson tror inte längre på att låta människor söka asyl på svenska ambassader.

– Jag tror inte att det kommer att vara möjligt i närtid att införa ett sådant system för EU, så att människor kan söka asyl utanför EU, säger Romson efter sitt sommartal utanför Resecentrum i Uppsala.

– Men vi måste hitta fler lagliga vägar in i EU, annars drunknar och dör människor, säger Romson.

Hon menar att den linje som hennes parti och andra drev i valrörelsen, om att söka asyl på ambassader, inte är rimlig att driva nu.

Drunknar och dör

Det enda exempel på ny laglig väg in i EU hon ger är att EU ska åta sig att ta emot fler, av FN:s flyktingorgan UNHCR, utvalda kvotflyktingar.

Romson höll ett, inledningsvis, mycket känslosamt tal om flyktingkrisen. Rösten stockade sig när hon pratade om barn på flykt och beskrev dagens asylordning och de lidanden som människor på väg från exempelvis Syrien får utstå som "inget annat än en skam för Europa".

Hon säger att hon dock är stolt över att, som hon beskrev det, statsministern talar klarspråk om att EU måste ordna för ett bättre skydd för flyktingar.

– Jag är glad och hoppfull över att Sverige är med och driver på.

Är stolt

Hon säger även att hon är stolt över hur det civila samhället har ställt upp i Sverige.

– Men grunden för ett mänskligt mottagande kan inte bygga på frivilliga insatser, säger Romson och talar om att regeringen måste se till så att mottagandet av dem som kommer blir bättre och etableringen i samhället lättare.

Hon talade om klimatförhandlingarna i Paris i höst och att hon är övertygad om att världen då kan få ett nytt klimatavtal. Men Paris är inte mållinjen utan startskottet för att världen ska säga hej då till alla fossila bränslen.

– Sverige ska gå före och bli ett av världens första fossilfria länder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM