Joe Biden

Rysk aggression på agendan när Löfven mötte Joe Biden

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

WASHINGTON. Ryssland har rustat upp rejält de senaste åren och annekterat Krimhalvön.

På ett möte med amerikanska vicepresidenten Joe Biden fick statsminister Stefan Löfven stöd för att Sverige nu stärker sin militära förmåga och ökar samarbetet med Nato

– Vi visar att vi står upp för vårt närområde, säger Löfven.

Stefan Löfven avslutade i dag sitt tre dagar långa besök i USA, som följde direkt på en resa till Kina. På tisdagsmorgonen höll han ett tal på den välkända tankesmedjan Brookings i Washington. Där lyfte han bland annat fram att Rysslands militära upprustning de senaste åren, och annekteringen av Krimhalvön har tvingat även Sverige att agera.

Ämnet kom upp även när Löfven besökte Vita huset för ett möte med den amerikanske vicepresidenten Joe Biden.

– Vi ägnade mycket tid åt säkerhetsläget i vårt närområde. Vi pratade bland annat om Ukraina, som jag ju nyligen besökte, säger Löfven.

Statsministern var på en efterföljande presskonferens tydlig med att regeringen inte ser Ryssland som något omedelbart militärt hot just nu. Men han sa också att den ryska upprustningen är en av orsakerna till att det just nu pågår diskussioner mellan regeringen och oppositionen om att höja Sveriges militära förmåga.

– Det finns en osäkerhet i vårt närområde. Ryssland har under lång tid höjt sin militära förmåga. Det har vi observerat. Det som händer i Ukraina spär på osäkerheten, säger han.

Biden hyllar Sverige

Sveriges militära strategi, som också innebär ökat samarbete med Nato och Finland, gillades av Joe Biden.

– USA bekräftar Sveriges förmåga att höja sin militära kapacitet. Det är viktigt att vi kan visa att vi tar ansvar för vårt närområde, säger Löfven.

Vad det ökade samarbetet med Nato, där medlemskap inte är aktuellt, kan komma att innebära rent konkret var Löfven fåordig om.

– På möten på den här nivån diskuterar man inte konkret hur det ska komma att se ut. Vad jag ville försäkra vicepresidenten är att vi ser möjlighet till utvecklat samarbete. Det är för mig viktigt att visa att vi vill ha det. Det är en del av vår strategi. USA:s ledare ser att det fungerar också i vårt närområde.

Löfven sa dock att det ökade samarbetet kan fyllas av utökad gemensam övningsverksamhet eller utbyte av information.

Mötet drog ut på tiden

Mötet med Biden var planerat till 45 minuter, men drog ut rejält på tiden. Löfven uttryckte även stöd för den koalition, där USA är med, som just ni bekämpar IS i Irak och Syrien.

– Vi förbereder också en lagstiftning som vi vill ta till riksdagen för att se om vi också kan skicka ned militär träningspersonal.

Enligt Löfven kom han och Biden bra överens. Båda har bakgrund som arbetare.

– "You and I are the only workers around here", sa han när jag kom. Det kändes bra, det finns en bra relation mellan våra två länder och det ska vi bygga vidare på.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Stefan Löfven

USA