Romson optimistisk om klimatavtal

1 av 3
NYHETER

Tidplanen håller än så länge – de nästan 200 förhandlarna i Paris har lämnat över ett utkast till globalt klimatavtal.

Stora utmaningar återstår. Men miljöminister Åsa Romson (MP) är fortsatt optimistisk.

– Stödet för ett globalt klimatavtal har aldrig varit större. Jag är lika hoppfull nu som jag var innan jag åkte hit. Sedan vet jag att det är mycket jobb som krävs för att vi ska få ett tillräckligt bra och så robust och ambitiöst avtal som möjligt, säger hon.

Det är nu upp till Romson och hennes ministerkollegor från andra länder att transformera utkastet, som innehåller en lång rad punkter där de inblandade länderna fortfarande är oeniga, till en bindande överenskommelse.

– Från svensk sida kan vi se att vi har fått gehör för och fått länder att stödja flera av de viktiga prioriteringar och frågor som vi har drivit. Till exempel den femåriga översynen, som är en oerhört viktig del för att avtalet ska kunna vara ambitiöst och hållbart över tid, säger Romson.

Kända utmaningar

Flera svåra frågor, bland annat sådana som handlar om finansieringen av de åtgärder som föreslås i utkastet, återstår att lösa. Men enligt Åsa Romson är de kvarvarande utmaningarna väl kända sedan tidigare.

– Det är inga nya stora utmaningar som har seglat upp. De allra flesta frågorna är vi väl förberedda på, jag och mina kollegor.

Utkastet lämnades in av förhandlarna strax innan tidsfristen löpte ut klockan 12 på lördagen.

– Den här texten markerar allas vilja att nå en överenskommelse. Vi är inte i slutet av resan. Många politiska frågor återstår att lösa, sade Frankrikes chefsförhandlare Laurence Tubiana i en kommentar, enligt Reuters.

Olösta frågor

Många länder anser att utkastet till klimatavtal, resultatet av ett arbete som inleddes i Durban för fyra år sedan, lämnar för många frågor olösta.

– Vi hade hoppats att vårt arbete skulle ha nått längre, sade Nozipho Mxakato-Diseko från Sydafrika, företrädare för över 130 utvecklingsländer, enligt Reuters.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM