Stormen Gorm

”Flygplanet kändes som ett pappersark”

Av: 

Ellinor Brenning

NYHETER

Flera flygplan fick landa under stor dramatik när stormen Gorm drog fram på söndagskvällen.

– Folk spydde till höger och vänster, säger Rolf, som flög från Lissabon med sitt sexåriga barnbarn.

– Flygplanet kändes som ett pappersark, säger Andreas, som flög från Frankrike.

Anna-Lena Andersson och Rolf Svensson satt på flyget hem från Lissabon med sitt sexåriga barnbarn Savannah när planet hamnade mitt i stormen Gorm. Planet skulle egentligen ha landat klockan 21.25 på Kastrup. Men när det väl var dags för landning var vindarna för hårda.

– Många mådde väldigt dåligt. Det blev en väldigt turbulens. Piloten låg och kretsade väldigt länge, han gick upp och ner flera gånger, men vi landade först 1,5 timme senare på Sturup, säger Anna-Lena.

Sexåriga Savannah har flugit många gånger, men tyckte ändå att turbulensen var läskig.

– I början lekte vi att det var berg- och dalbana men det tog ju aldrig slut. Vi åker aldrig till Portugal mer mormor, sa hon när vi landade, säger Anna-Lena.

”Kändes som ett pappersark”

Helsingborgaren Andreas var på ett av de sista flygen som lyckades landa på Kastrup. Han satt på planet hem från Frankrike och hamnade mitt i stormen när det gick ner mot Kastrups flygplats.

– Det var det värsta jag varit med om gånger tio, säger han till Aftonbladet.

Andreas hade läst om stormen Gorm som skulle dra in över Sverige dagen innan men inte tänkt så mycket mer på det. Han bokade ett flyg hem till Sverige från Frankrike där han jobbar, för ett snabbt besök hos familjen. Men landningen blev en mardröm.

– Det var den längsta landningen jag någonsin varit med om. Flygplanet kändes som ett pappersark och helt plötsligt var flygplanet på sidan. Man kände verkligen hur piloterna kämpade med flygplanet. Det var det sjukaste jag varit med om, säger han.

För Andreas blev det en nära döden-upplevelse.

– Jag brukar inte vara flygrädd men jag tappade kontrollen. Jag kände att jag var inne på mina sista minuter i livet tillsammans med alla andra på planet.

Passagerarna på flygplanet fick ingen information under landningen, enligt Andreas.

– Det var helt tyst. Jag tror att de ville undvika att göra någon orolig.

Höll varandra i handen

Han berättar att passagerarna bredvid honom också var oroliga.

– De jag satt bredvid var också jättenervösa och höll varandra i händerna. Sedan flippade jag ur och då tog tjejen bredvid mig min hand och försökte lugna mig.

– Jag mår bra nu, men jag är lite skakis.

När Aftonbladet talar med Andreas är han fast på flygplatsen. Inga flygplan får lyfta. Han skulle vilja hitta en sovplats på ett vandrarhem, men tågen från flygplatsen är fulla.

– Jag kommer inte kunna somna ändå. Mina ögon är helt vidöppna fast jag varit vaken sedan i morse, säger han.

”Duktig pilot”

Anna-Lena Andersson och Rolf Svensson fick ta första bästa buss till Kastrup där deras bil stod parkerad. Hon berättar att passagerarna gav piloten en stor applåd när planet landade på Sturup.

– Det var en fantastisk duktig pilot, det måste man ändå säga.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Gorm

Väder

Flygtrafik