Kiruna

Man saknas i fjällen efter jakt

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Snart varit borta i två dygn

Polisen och fjällräddningen söker en försvunnen ripjägare i ett otillgängligt fjällområde några mil norr om Kiruna.

Hans jakthund har hittats, men jägaren har varit borta sedan i lördags.

– Det är ganska eländig terräng, säger Per Hartman, polisens samordnare.

Den försvunne är en 66-årig man från Norge som tidigare har jagat i området, vid en fjällsjö nordost om Torneträsk. Han och en kompis har varit ute och jagat ripa, men de har jagat åtskilt. De flögs ut med helikopter i förra veckan och hade planerat att hämtas upp på tisdag, enligt polisen.

Dök inte upp

På lördagen anmälde kamraten 66-åringen som saknad.

– De skulle mötas vid tältet i går kväll (lördag red. anm.) vid åttatiden, men han dök inte upp, sa Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Mannen har haft en jakthund med sig men den återvände ensam.

– Hunden är anträffad, den ska ha setts i området och har omhändertagits av fjällräddarna, sa Anders Calderäng.

Enligt polisen är det ett tecken på att något gått illa.

Söker med helikopter

Polisen söker av ett område på fem kvadratkilometer, grovt uppskattat. Till sin hjälp har de helikoptrar, sökhundar och civila fjällräddare.

Under söndagen kallade man även in personal från hemvärnet och lediga poliser, i hopp om att hitta mannen innan kvällen.

– Vi hoppas kunna hitta mannen innan det blir mörkt och har dragit på med alla resurser, sa vakthavande befäl Hans Österlund.

Sökandet avbröts under några timmar i natt. Polisen har fortsatt sökandet med helikoptrar under måndagen.

– Det är ganska eländig terräng mitt ute i ingenstans och helt utan mobiltäckning, säger Per Hartman, polisens samordnare.

Området har inga vägar och besöks vanligtvis bara av jägare och fiskare. Polisen måste flyga in både personal och utrustning, fyra mil enkel väg, och man har fått ta in och sätta upp signalsändare för att ens ha möjlighet att kommunicera med varandra.

Hittills inga doftspår

Hundarna har inte fått vittring.

– Ingenting som har varit till någon nytta, säger Per Hartman.

Han säger att 66-åringen är en van jägare och att hans hälsa ska vara god. Om han inte drabbats av ett allvarligt sjukdomsfall kan han klara sig, fast han inte har mat med sig. Det säger polisen efter att ha rådfrågat en medicinsk expert.

– Mat klarar man sig ganska länge utan, det är vatten som är det kritiska. Vi vet inte om han haft någon vattenflaska med sig, men det är ganska gott om fjällbäckar. Man kan fortfarande hitta honom vid liv, säger Per Hartman.

Sökandet har fortsatt under tisdagen. Norska polisen har erbjudit sig att hjälpa till, och så även Missing People. Problemet är att all personal måste flygas ut till området.

– Även om vi hade 500 frivilliga från Missing People som vill söka så är det knepigt, för allting måste flygas ut. Det gäller också att ha fjällvana om man säger så, säger Per Hartman till NSD.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kiruna

Försvunna personer