Minst 20 döda när ”Erika” slog till

avSofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor förödelse efter tropiska stormens framfart

1 av 17

Tropiska stormen Erika lämnar förödelse efter sig.

Minst 20 personer har dött på ön Dominica och tiotals saknas fortfarande.

– Det är mycket värre än befarat, säger premiärministern Roosevelt Skerrit.

Nu har stormen nått Dominikanska republiken – och väntas till USA på måndag.

Tipsa | Aftonbladet

Dominicas premiärminister höll under fredagen ett tal till nationen i tv. Roosevelt Skerrit menar att stormen, som ledde till att 38 centimeter regn föll över ön, innebär ett stort bakslag för nationen och säger att den tagit öns utveckling 20 år tillbaka i tiden.

– Vidden av förödelsen är monumental. Det är mycket värre än befarat, sa premiärministern, enligt nyhetsbyrån AP.

”En nationell tragedi”

20 personer har hittills bekräftats döda men ytterligare minst 31 är försvunna. Hundratals hus, broar och vägar har förstörts i massiva jordskred.

– Vi behöver, i stort sett, återuppbygga Dominica. Det här är en nationell tragedi, sa Roosevelt Skerrit.

Tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid, drog stormen in över Dominikanska republiken och Haiti. Och även om den minskat något i styrka har den orsakat att över 200 000 personer i Puerto Rico är utan ström, rapporterar AP. Stormen har också förstört bland annat kaffe- och bananodlingar för mer än 16 miljoner amerikanska dollar.

Undantagstillstånd i Florida

Enligt amerikanska vädertjänsten NHC väntas kraftiga skyfall också över Bahamas och Turks- och Caicosöarna. Vädertjänsten varnar för "livshotande störtfloder och jordskred", rapporterar TT.

På måndag väntas Erika nå Florida i USA. Under gårdagen utlyste delstatens guvernör, Rick Scott, undantagstillstånd samtidigt som han uppmanade invånarna att bland annat bunkra upp med mat och vatten.

Samtidigt menar Kerry Emanuel, professor i meteorologi vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, att Erika också kan föra gott med sig. Det för att stormen har avtagit i styrka, men ändå för med sig kraftigt regn över Puerto Rico och delar av Florida som drabbats av torka, uppger AP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Dominica

Florida

Väder

Haiti

Bahamas