S vill förhandla om flyktingpolitiken

Av: Johanna Westergård

Publicerad:
Uppdaterad:
Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: CAROLINA BYRMO
Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Socialdemokraterna vill diskutera flyktingfrågan med de borgerliga partierna för att nå en gemensam överenskommelse – men det är inte utan krav.

I SVT:s Agenda sa migrationsminister Morgan Johansson (S) att han kommer bjuda in till samtal om det finns ett "riktigt intresse".

– Min dörr står öppen. Det har inte funnits något intresse förut men jag hoppas det finns det nu. Det här är en ödesfråga för Europa – och det är en ödesfråga för Sverige, säger Morgan Johansson till SVT.

”En fördelningsfråga”

Men migrationsministern ställer några krav för att förhandlingen ska bli av. Han kräver en jämnare fördelning av asylsökande mellan kommunerna och att alla kommuner ska tvingas att hjälpa till att ta emot flyktingar.

LÄS VIDARE

Morgan Johansson säger i programmet att det inte bara kan vara socialdemokratiskt styrda kommuner som tar emot flyktingar. Han anser att flyktingmottagandet är en fördelningsfråga och inte en volymfråga.

Oro för SD-röster

Den senaste tiden bland annat LO efterlyst en överenskommelse om migrationspolitiken mellan regeringen och Moderaterna. Stödet för det har visat sig vara stort bland LO-förbunden, rapporterar TT. Anledningen ska vara oron för att fler och fler av medlemmarna röstar på Sverigedemokraterna.

– Jag har alltid varit skeptisk mot samarbete med Moderaterna, men i dagens läge är det bättre med blocköverskridande samarbete än att ge en enda centimeter till SD, säger Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland till Svenska Dagbladet.

Publicerad: