Ytterligare fem fall av förväxling i Danmark

Ett barn föddes med rätt mamma – men fel pappa

Ytterligare fem fall av förväxlingar kan ha skett vid fertilitetskliniker i Danmark.

I ett fall föddes ett barn.

Det uppger tidningen Berlingske i sin granskning av fertillitetskliniker i Danmark.

Marcus Vestergard Pedersen blev till efter en förväxling av befruktade ägg och fick därför fel föräldrar. Nu avslöjar Berlingske att danska fertilitetskliniker i fem fall misstänkt att ägg eller sädesceller förväxlats vid IVF-behandlingar.

Och att ett barn fötts i ett av fallen.

Det var ett par som genomgick IVF-behandling vid Dansk fertilitetsklinik 2007. Året därpå födde kvinnan ett barn, som hade en annan blodgrupp än föräldrarna. Dna-prover visade att mamman är barnets genetiska mor, medan mannen inte är dess genetiska far.

Fick fel sperma – födde barnet

Enligt kliniken fanns tre möjliga förklaringar:

1. Att spermaproverna förväxlats. 2. Att sädesprovet kontaminerats av en annans mans sperma. 3. Att modern till barnet varit otrogen (och blivit befruktad på naturlig väg).

Rikshospitalets fertilitetsklinik misstänkte 2011 en förväxling i laboratoriet, varefter det berfuktade ägget förstördes.

Det senast kända misstaget i Danmark skedde i april 2015 på Rikshospitalet, då två mäns sperma med stor sannolikhet förväxlades så att deras respektive partner blev befruktad med sädesceller från fel man. Båda graviditeterna avbröts.

Men klinikchefen Søren Ziebe menar att barnlösa inte behöver oroa sig för förväxlingar. Sedan 2007 har Rikshospitalet utfört 19 000 IVF-behandlingar, varav bekräftade förväxlingar skett två gånger.

Fick blond spermadonator

Berlingske har även kommit över information från danska Socialstyrelsen om att två kvinnor blivit inseminerade med förväxlad donatorssäd. Det ena paret valde att fortsätta graviditeten. Det andra paret valde att avbryta den.

Ytterligare ett misstag ska ha skett vid en dansk fertilitetsklinik då en svensk kvinna sökte hjälp. Hon önskade bli inseminerad med sädesceller från en blond och blåögd donator för att barnet skulle likna henne. Istället inseminerades hon med sperma från en donator med mörkt hår och hy.

Ett fall av förväxling som rörde upp starka känslor har också skett i Italien, på ett sjukhus i Rom, då två embryon planterades in i fel kvinna sedan personalen blandat ihop efternamnen på två kvinnor som genomgick IVF-behandling. Det upptäcktes när den gravida kvinnan gjorde ett genetiskt sjukdomstest i tredje månaden.

Kvinnan födde tvillingar i augusti förra året. Paret ville behålla barnen. Samtidigt krävde paret som gav upphov till embryona rätten till barnen. Tvisten skulle lösas av en domare.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN