Hårda kritiken inifrån partiet: ”Romson förstår inte”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Åsa Romson.

NYHETER

Åsa Romson gjorde offentlig avbön efter sin nazifadäs i partiledardebatten.

Men i delar av Miljöpartiet ifrågasätts nu språkrörets förmåga att leda partiet.

– Vi har en partiledare som inte förstår sig på hur man ska prata politik, säger en MP-källa.

Efter gårdagens partiledardebatt i SVT tvingades vice statsminister Åsa Romson att lägga sig platt och be ursäkt för sina hårt kritiserade uttalanden.

Då hade hon både jämfört flyktingsituationen på Medelhavet med koncentrationslägret Auschwitz och vid två tillfällen kallat romer för ”zigenare” i intervjuer.

Hon berättade att hon varit i kontakt med judiska församlingen i Stockholm samt romska radion.

– Det är för att säkerställa att det kommer ut hur ledsen jag är över de här formuleringarna.

Romsons uttalanden kritiserades på bred front - från höger till vänster. Men även internt i Miljöpartiet fanns missnöje.

– Jag reagerade kraftigt, det är inte ett okej uttalande. Det är självklart så att det är fruktansvärt det som händer på Medelhavet just nu. Men det går inte att jämföra det med ett av de värsta politiska system som vi har haft i världen, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Kritiseras hårt internt

Från Grön ungdom tyckte man även att Romsons ursäkt kom för sent. Enligt Aftonbladets källor är det inte bara i ungdomsförbundet det finns irritation – den har spridit sig även till MP:s toppskikt.

– Romson sa dumma saker, jag hörde det och blev förbluffad. Men långsiktigt ska hon dömas för vad hon åstadkommer politiskt fram till 2018, säger en miljöpartist.

Men andra kritiker går ännu längre och menar att Romsons oförmåga att föra ut partiets politik börjar bli ett problem.

– Det är jättemånga som är upprörda. Många tycker att det gått lite för långt nu. Det har hänt så pass många grejer och det som är mest alarmerande är att Åsa inte verkar vilja förbättra sig. Vi har en partiledare som inte förstår sig på hur man ska prata politik, säger en källa.

Enligt Aftonbladets källor var det en tryckt stämning på regeringskansliet i morse. Vid lunchtid gick Åsa Romson ut och förtydligade ursäkten för sina uttalanden som hon kallade för ”klavertramp”.

Romson beklagar

Hon beklagade också att hennes uttalande tagit fokus från de frågor hon och MP ville debattera.

– Det är det som jag beklagar allra mest. Vi har en så viktig debatt att föra, som miljöparti, också med de reformer som vi nu arbetat fram inom regeringen för att Sverige ska ta steg för att ta klimatutmaningen på allvar.

Hon lovade sitt parti att göra bättre debatter i framtiden.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger att det självfallet finns partimedlemmar som reagerat.

– Det har tyckt, precis som Åsa sagt, att liknelsen var fel. Men de delar också frustrationen över de humanitära katastrofer som utspelar sig i Medelhavet.

Publicerad: