Om himlen streamar detta så hoppas jag att du lyssnar

avPatrik Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kristina Sandberg ger röst åt en hel generation kvinnor.

Åt hemmafruarna, våra hjältar som dog vid spisen.

Det här är public service i mästarklass.

Min mormor hette Maj-Britt. Hon stod vid spisen fram till den dagen då hon dog.

Hon tillbringade sin uppväxt med att hand om sina småsyskon. Därefter min morfar, min mamma, mig och min syster.

Jag har velat skriva hennes berättelse, det typ av liv som så sällan beskrivs och uppvärderas. Jag har också insett att jag saknar begåvningen.

Tur då att Kristina Sandberg finns. Hon är författare till trilogin om Maj, hemmafrun från Örnsköldsvik. För den sista boken, ”Liv till varje pris”, tilldelades hon Augustpriset 2014.

Sandbergs program rör sig hela tiden kring romanfiguren. Men i stället för att göra reklam för sina böcker lyfter hon Majs fiktiva liv till något högst allmängiltigt.

Till att synliggöra de svenska hemmafruarna på 30-, 40- och 50-talet. De som inte hade någon röst i det offentliga rummet. De som bet ihop.

Osentimentalt berättar Kristina Sandberg om de mödor som hemmafruarna fick utstå. Alltid vid spisen, med ryggen vänd mot familjen. Där trollade de i ensamhet vid kastrullerna.

Kanske är det just det neutrala, nästan mekaniska tilltalet som gör att det brister för mig. Kristina Sandberg lämnar känslorna åt lyssnarna, och som jag gråter.

Jag gråter för min egen mormors skull. För att hon, likt Maj, aldrig fick höra att hon hade läshuvud eller konstnärstalang. För att ingen frågade efter hennes åsikt såvida det inte handlade om sältan på gräddsåsen.

Jag gråter för alla andra hemmafruar ur den generationen. Jag gråter för att mönstret fortfarande delvis lever kvar.

Sandberg berättar allt vi borde veta om denna kvinnogeneration, men som inte skrivs i historieböckerna. Hennes sommarprogram är public service i mästarklass.

Och mormor, om himlen streamar detta ”Sommar i P1” så hoppas jag att du lyssnar.

Det innehåller allt som jag önskar att jag hann säga till dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM