Tandläkare sköt lejonet Cecil för 400 000 kronor

Nu söker polisen i Zimbabwe efter den amerikanska tandläkaren

Tandläkaren Walter J. Palmer dödade lejonet Cecil brutalt.

Nu ångrar han sig.

– Jag hade ingen aning om att lejonet jag fällde var en känd, lokal favorit, säger Palmer i ett uttalande.

Lejonet Cecil var zimbabwiska Hwange National Parks stolthet.

Turistgrupperna såg honom ofta och en video av det majestätiska och oberörda djuret är vitt spritt. Men den senaste veckan har Cecil skapat rubriker över hela världen – efter att brutalt ha dödats av en nöjesjagande amerikansk tandläkare.

Sköts med pilbåge, flåddes och halshöggs

Den 6 juli körde Walter J. Palmer tillsammans med de lokala guiderna Honest Trymore Ndlovu och Theo Bronchorst in i  parken och spårade upp Cecil. De band ett dött djur vid sin bil för att locka Cecil ut ur parken.

Walter J. Palmer ska sedan ha skjutit Cecil med en pil men utan att lyckas fälla lejonet. Därefter följde de den skadade Cecil i 40 timmar innan de fann honom så att han kunde dödas med gevär.

Huvudet har avskilts från kroppen som också flåtts. Trots tidigare uppgifter har Cecils huvud inte återfunnits.

Dödar alla hans ungar

– Det sorgligaste nu, när Cecil är död, är att hans tronföljare, Jericho, kommer att döda alla hans ungar för att själv para sig med honorna. Det är det normala för lejon, säger Johnny Rodrigues, chef för Zimbabwe Conservation Task Force, till CNN.

Cecil var sedan länge utrustad med en GPS-sändare som en del i ett forskningsprojekt för Oxford University i Storbritannien.

Walter J. Palmer och hans medhjälpare ska ha försökt förstöra sändaren.

Enligt Johnny Rodrigues ska Walter J. Palmer har betalat 50 000 dollar - 400 000 kronor - för att få skjuta Cecil.

”Hade ingen aning”

På onsdagen ställdes Honest Trymore Ndlovu och Theo Bronchorst inför rätta men den Walter J. Palmer som tros ha legat bakom det hela har försvunnit, skriver CNN. Brittiska Telegraph skriver att tandläkaren inte var medveten om att han hade gjort något fel. I ett uttalande uppger han att han litade på sina guiders omdöme.

– Jag hade ingen aning om att lejonet jag fällde var en känd, lokal favorit som var en del av forskningsstudien. Jag förlitade mig på de professionella, lokala guidernas expertis för att försäkra mig om en laglig jakt, säger han.

Han säger även att han inte varit i kontakt med några myndigheter om händelsen men att han tänker vara behjälplig om de har några frågor.

– Jag ångrar djupt att den aktivitet som jag älskar och utövar ansvarsfullt och lagenligt resulterade i lejonets död, säger han.

Publisert: