Malmöpolisen vädjar om hjälp

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Rädslan sprids i Malmö över de tre handgranater som detonerat under tre dygn.

Nu vädjar Malmöpolisen om hjälp för få stopp på gängvåldet.

– Den situation vi ser i Malmö nu är helt oacceptabel, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Sedan nyår har Malmö drabbats av i genomsnitt en detonation i veckan.

Malmöbon Erica Eliasson höjer inte på ögonbrynen längre:

– Det händer ju något varje dag, det är oroande eftersom det här verkar eskalera. Jag funderar lite på om polisen gör tillräckligt eftersom jag inte märker av polisen mer nu jämfört med tidigare, säger hon, till TT.

Vädjar om hjälp

Malmöpolisen har tidigare sagt att de har tillräckligt med resurser för att hantera situationen. Men under fredagen vände de sig till nationella operativa avdelningen, NOA, med en begäran om extra resurser.

– De har specialkunskap som ska hjälpa oss i utredningarna, säger Skånepolisens informatör Lars Förstell, till Sydsvenskan.

Han säger att de framförallt ber NOA om experthjälp.

Trettionde explosionen

Natten till torsdagen detonerade handgranater under en parkerad bil i stadsdelen Limhamn i Malmö. Ett dygn senare var det dags igen. 

En handgranat exploderade utanför ett av Malmö stads socialkontor i ett bostadskvarter.

Inga människor skadades.

– Det är det trettionde sprängdådet sedan nyår. Vi har en situation som är allvarlig, där någon sannolikt sitter på ett parti handgranater, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus, till TT.

Oron trappas upp

Enligt polisen kommer flera av de handgranater som har använts från forna Jugoslavien. De är dödliga vid detonation för den som kommer närmare än fem meter:

– Det sker förhållandevis isolerat mot lokaler och fordon, så generellt behöver man inte vara för orolig. Men det är fel att säga av mig att det inte finns en viss risk, säger Sintéus, till TT.

Christian Lindbladh bor i västra Malmö och oroas att veckan explosioner har inträffat i olika stadsdelar.

– Det trappar upp oron eftersom man såklart inte vill att det sker nära inpå en själv, säger han, till TT.

”Måste stoppa utvecklingen”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att man måste göra allt för att bryta utvecklingen. Han ser två nya fenomen i det våld som de senaste åren blossat upp mellan kriminella i Malmö.

– Det första är att man är beredd att ta till våld och vapen också vid bagatellartade händelser. Det andra som är nytt är bristen på omsorg om andra, som riskerar att komma i vägen, säger Anders Ygeman, till Sydsvenskan.

Ygeman menar att man måste få bättre kontroll över smugglingen av vapen till Sverige från framför allt Balkan, inte minst över Öresundsbron.

– Jag tror att svensk polis skulle behöva finnas på plats på Balkan för att samarbeta med lokala myndigheter, säger han, till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln