Över 20 döda i explosion i Turkiet

1 av 8

En explosion i Turkiet har dödat 28 personer – och skadat ett hundratal.

En regeringskälla uppger för AFP att det sannolikt är terrorsekten IS som ligger bakom dådet.

– Det ligger döda kroppar i hela jävla parken, säger svenska S-politikern Evin Cetin på plats till TT.

Tipsa | Aftonbladet

En explosion i staden Suruc i sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen, ska enligt Turkiets inrikesminister ha dödat minst 28 personer, uppger AP.

Explosionen inträffade i en trädgård i stadens nya kulturcentrum, skriver Reuters.

– Det var en väldigt våldsam explosion, vi skakade. Det var under en konferens, säger Mahmut Boke, en kommunarbetare i Suruc, till The Guardian.

Svenska S-politikern Evin Cetin är på plats för att tillsammans med två svenska kollegor distribuera hjälp hjälp in Syrien.

– Det ligger döda kroppar i hela jävla parken. Om vi inte hade åkt ut för att organisera inköp i dag, då hade vi varit på plats, säger hon till TT:

Källor: Självmordsbombare bland de döda

Explosionen ska ha inträffat under en presskonferens i samband med öppnandet av det kulturella centret Amara Cultural Centre. Runt 300 representanter från olika ungdomsorganisationer ska ha bott på centret vid explosionen, uppger BBC. Ett vittne som kallar sig Mehmet säger till Reuters:

– Jag såg mer än 20 kroppar. Jag tror att antalet skadade är över 50. De läggs fortfarande in i ambulanser.

Vad som orsakat explosionen är ännu oklart, men en källa till Al Jazeera säger att en självmordsbombares kropp har hittats bland de döda. En regeringskälla uppger för AFP att det sannolikt är terrorsekten IS som ligger bakom dådet. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan fördömde attacken.

– Vi drunknar i sorg över att 28 medborgare dog och ett stort antal personer skadades i ett resultat av en terrorhandling, sa han enligt Al Jazeera.

Precis vid syriska gränsen

Suruc ligger en mil från den syriska staden Kobani, som IS försökt belägra, men misslyckats efter motsånd från kurdiska styrkor, uppbackade av den fria syriska armen och amerikanska luftstyrkor. Under de senaste månaderna har Suruc tagit emot många flyktingar från striderna i Kobane. Runt 20 000 syriska flyktingar ska bo i läger kring staden, som likt Kobane har en kurdisk majoritet.

Enligt Utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om att svenskar skulle ha kommit till skada i attentatet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet