Mamma till norsk-svensk IS-man: Han är död

avTT

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
IS sista fäste i Syrien, al-Baghuz. Arkivbild.

Den norsk-svenske IS-anhängaren Michael Skråmo, som nyligen greps i Syrien av ett kurdiskt förband, uppges vara död.

Skråmo har i många år arbetat med att rekrytera svenskar till terrorrörelsen IS, men uppgifterna kring att han ska ha gripits har varit oklara. Nu uppger Skråmos mamma för SVT Nyheter att han är död.

”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, skriver hon till SVT.

Michael Skråmo är norsk medborgare, men uppvuxen i Göteborg. För några år sedan flyttade han med sin familj till Syrien.

Uppmanat till attentat

– Han tog sina barn ner till Syrien 2014, fyra stycken. Där fick han tre barn till. Han har varit väldigt högljudd på sociala medier och uppmanat till terrorattentat mot Sverige och även uppmanat till rekrytering. Han har varit en aktiv propagandist som spelat in filmer och predikat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TT.

Hur viktig Skråmo har varit inom IS är dock svårt att uttala sig om, menar Ranstorp.

– Det är svårt att veta. Han har inte figurerat i propaganda utanför Sverige eller Norden, men det kan finnas kopplingar till högre delar inom IS. Men det är svårt att veta i dagsläget.

Uppges ha barn i Syrien

Enligt SVT är det oklart hur Skråmo har dött. Att säkerställa att uppgifterna stämmer är inte helt enkelt.

– Det kan man inte bara på de här uppgifterna. Man får se vad hon (mamman) har fått för uppgifter. Det går inte att säkerställa det förrän man har dna-prov eller kan inspektera en kropp, säger Magnus Ranstorp.

SVT var först med att rapportera om gripandet i förra veckan och enligt kanalen ska Skråmo ha gripits i området kring al-Baghuz, som är IS sista fäste i Syrien. Hans hustru uppges ha dödats av en granatattack kring årsskiftet. Skråmo har sju barn kvar i Syrien.

UD har tidigare avböjt att kommentera gripandet av Skråmo med hänvisning till att han är norsk medborgare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien