Varning för ishalka på flera håll – stor olycksrisk

avEbba Thornéus, Marcus Nilsson

Både Vasaloppsåkare och sportlovstrafikanter får det tufft i spåren och på vägarna under söndagen då SMHI utfärdat fler varningar för ishalka och snöfall.

Uppemot en decimeter snö väntas falla samtidigt som flera klass 1-varningar utfärdats.

– Det väntas bli en hel del problem, säger Forecas meteorolog Christoffer Hallgren.

Under söndagen passerar ett lågtryck österut över södra Sverige och i samband med det blir det omfattande snöfall över Svealand och södra Norrland.

Det blir även tillfälligt blåsigt på södra och sydöstra Östersjön, och därmed kan söndagens Vasaloppsåkare vänta sig en del motvind i spåren.

Flera klass 1-varningar

Under söndagen har SMHI utfärdat klass 1-varning för snöfall för Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro, Stockholm, Södermanland och Värmland.

– På vissa håll kan det komma uppemot 5–10 centimeter snö vilket ju kan ge problem både för Vasaloppsåkare men även för sportlovsfirare som nu är på väg hem, säger Forecas meteorolog Christoffer Hallgren.

Temperaturerna väntas ligga på någon plusgrad samt runt nollgradigt.

Under de kommande tre dagarna väntas lågtrycken avlösa varandra i södra Sverige medan Svealand och södra Norrland tidvis kan vänta sig ymnigt snöfall.

För söndagens Vasaloppsåkare är det inte bara snöfallet utan även motvind som försvårar framfarten i spåren mellan Sälen och Mora.

Dock väntas snöfallet avta under söndagskvällen och avlöses då av ett nytt nederbördsområde som drar in över Götaland och som rör sig vidare upp över Svealand och sydligaste Norrland under måndagen.

Risk för ishalka på flera håll

Med det ökar även risken för våta körbanor.

– Det kommer ju att bli en del snö och snömodd på vägarna samtidigt som det även finns risk för ishalka lokalt i framförallt Svealand under natten. Men förhoppningsvis anpassar trafikanterna farten samt avståndet till varandra, säger Christoffer Hallgren.

I Götaland blir det mest regn medan det blir snöfall längre norrut.

I norra Norrland väntas det under söndagen ett betydligt mer stabilt väder då ett högtryck ger med både kyla och klart väder uppger SMHI.

Under söndagsmorgonen nådde temperaturen under 30 minusgrader på flera håll.

Kyligast var det i Nikkaluokta med -38 grader.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Våren dröjer

Enligt SMHI kommer måndagens nederbördsområde att under tisdagen vända tillbaka söderut medan kallare luft sveper ner norrifrån, och gör att regnet övergår i snöfall ner över mellersta Götaland.

Under onsdagen väntas det en mindre mängd snö eller regn över södra Götaland medan det i övrigt blir mest uppehåll och soligt på många håll.

Trots att februari bjöd på närmast vårlika temperaturer och ett värmerekord kommer det dröja ett tag innan den meterologiska våren slår till.

– Nu blir det vinterväder ett tag till. Det var snudd på att hela landet fick vår men det föll på det sjunde dygnet och nu kommer kylan hålla i sig ett tag, säger Christoffer Hallgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Norrland

Götaland

Svealand