Nyårsafton

Läkarens uppmaning: Låt kvinnorna sköta fyrverkerierna

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Varje år skadar sig många allvarligt av fyrverkerier, som värst är det på nyårsafton. Nu kommer norska ögonläkaren Nils Bull med en potentiell lösning.

– Män är övermodiga. De borde överlåta fyrverkerierna till kvinnorna, säger han till NRK.

Att fyra av smällare och raketer på nyårsafton medför givetvis en risk. Varje år skadas drygt 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka vård, visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det handlar framför allt om skador på händer, huvud och ögon. Norska ögonläkaren Nils Bull har en alternativ lösning på problemet, skriver NRK.

– Låt kvinnorna ansvara för fyrverkerierna. De följer reglerna och gör det på rätt sätt. Det hade varit en bra lösning, säger han till kanalen.

Mest män som skadas

Trots att det varnas flitigt för riskerna med raketerna så är det fortfarande många som skadas. Allt som oftast är det män.

– Unga fulla män är mest utsatta. De känner sig oövervinnerliga och blir övermodiga när de är berusade. Att hålla på med sprängämnen när man är full är en otroligt dålig kombination, säger han.

Men statistiken visar ändå en nedåtgående trend vad det gäller skador i anslutning till fyrverkerier. Sedan 1997 har antalet slutenvårdade på sjukhus efter sådana olyckor minskat drastiskt – med en liten uppgång ifjol.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de bästa utsiktsplatserna i Sverige på nyår

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyårsafton

Fyrverkerier

Olyckor