Efter våldsamma protesterna – Macron lovar högre lön

avAnna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter veckor med våldsamma protester i Frankrike så visar president Emmanuel Macron sin förståelse för protesterna och utlovar flera reformer under nästa år.

– Minimilönen för en arbetare ska höjas med 100 euro i månaden från och med 2019, sa Emmanuel Macron under ett tv-tal till nationen.

De våldsamma protesterna i Frankrike och Paris har fått president Emmanuel Macron att ta tillbaka de skattehöjningar på bensin och diesel som var planerade under 2019.

Under måndag kvällen höll presidenten ett tal till nationen där han uttryckte sin förståelse för protesterna och ilskan.

– Jag tar på mig min del av ansvaret. Jag vet att jag sårat flera av er med mina uttalanden, säger Emmanuel Macron.

Fördömde våldet

Samtidigt fördömde Macron det massiva våld som en del av demonstranterna visat mot bland annat polis och räddningspersonal.

– De har blandat legitima påståenden med ett oacceptabelt våld, säger Emmanuel Macron.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP
Emmanuel Macron i ett tal till nationen.

Hundratals personer har gripits, flera har skadats och två har dött i samband med demonstrationerna. Under samlingsnamnet ”Gula västarna” protesterade tusentals i Frankrike mot höjda skatter av bensin och diesel. Men protesterna utvecklade sig till en våldsam kritik mot Emmanuel Macron och hans omstridda reformer.

Höjer minimilönen

Emmanuel Macron gav också en hel del politiska löften. Han uppmanade arbetsgivare att skänka sin bonus till arbetstagarna och lovade en höjd minimilön under 2019.

– Minimilönen för en arbetare ska höjas med 100 euro i månaden från och med 2019. Vi vill ha ett Frankrike där alla kan leva ett värdigt liv på sitt arbete, säger Emmanuel Macron.

Dessutom meddelade han att han skulle stoppa en planerad skattehöjning för pensionärer och att ta bort avgifter och skatter på övertidsarbete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM