Drottningens oro inför framtiden: näthatet och politiska läget

Berättar i SVT:s ”Året med kungafamiljen”

avPetter J Larsson

I år fick hon sitt sjunde barnbarn – och fyllde 75 år.

Men världsläget och näthatet oroar drottning Silvia inför framtiden.

– Den stora politiska osäkerheten oroar mig väldigt mycket, säger drottningen i SVT:s ”Året med kungafamiljen 2018”.

Drottning Silvia fick i mars sitt sjunde barnbarn när prinsessan Madeleine och Chris O’Neills dotter Adrienne föddes. Men det är med viss rädsla den nyblivna 75-åringen ser på världen som nästa generation kommer att växa upp i.

– Man blir ju lite orolig när man lyssnar på alla röster som finns i världen nu, denna stora osäkerhet som finns, politiskt, säger drottningen i SVT:s ”Året med kungafamiljen 2018”.

– Och det oroar mig, och många andra, förstås, väldigt mycket.

Får inte prata politik, men...

I intervjun från köksträdgården på Solliden i somras nämner drottningen ”politiska oroligheter inom EU” och val såväl i Sverige som i Brasilien och andra länder i år, som början på en ny tid av osäkerhet.

– Det är en ny episod och inför en ny episod undrar man så klart, hur ska det gå? Hur kommer våra barn och andras barn att ha det? säger drottningen, som lägger till:

– Jag ska inte uttrycka mig politiskt. Men oron finns, det är klart.

Näthatet oroar drottningen

I intervjun pratar Silvia också bekymrat om ny teknologi och näthat.

– Jag tror inte att det är lätt att vara barn i dag, men det är inte lätt att vara förälder heller. När man tänker på alla dessa tekniska möjligheter, internet, näthatet och allt som följer med. Det är inte allt som är bra med teknisk utveckling och det oroar mig väldigt mycket, säger drottningen.

Hon hyllar prins Carl Philip och prinsessan Sofia som engagerat sig i kampanjer mot näthatet.

– Det är en anonym värld också, och därför har det ingen gräns i elakheter, och det är fint att de uppmärksammar det och talar om det, det är också väldigt viktigt. Så det finns mycket som naturligtvis oroar mig som mor, men också som drottning.

Lär Estelle om faran med plast

Kronprinsessan Victorias oro inför framtiden riktar hon främst mot klimatet och i tv-programmet tar hon med familjen för att plocka skräp på stranden på Öland. Hon berättar för Estelle om fåglar som råkar mata sina ungar med plast och om sköldpaddor som äter plastpåsar i tron att det är maneter.

– Naturen har tagit väldigt mycket stryk under väldigt lång tid men den har försökt läka det vi har ställt till med, men nu går det inte längre, det är mättat, säger kronprinsessan i programmet.

– Nu börjar vi få betala för det och vi börjar se det och vi börjar känna det. Men förhoppningsvis så innebär det också att folk ändrar sina beteenden, för det är det som måste till. Och då är det bara att hoppas att det inte är försent.

ARTIKELN HANDLAR OM