Armenien skakas av nya protester

avTT

Foto: Grigor Yepremyan/AP/TT
Armeniens tillförordnade premiärminister Karen Karapetian under en ceremoni på tisdagen för offren för folkmordet på armenier i Osmanska riket 1915.

Armeniens huvudstad Jerevan har återigen fyllts av tiotusentals människor.

Landets tillfälliga ledare Karen Karapetian föreslår nyval som en lösning på den politiska krisen. Samtidigt avbryter Dasjnakpartiet samarbetet med regeringen.

Mitt under den politiska turbulensen i Armenien kom beskedet om att det tidigare regeringstrogna Dasjnakpartiet avbryter samarbetet med regeringen.

Det vill att parlamentet ska välja en premiärminister som har folkets förtroende.

"Den nye premiärministern måste lösa den politiska krisen och under demokratiska former säkerställa att ett parlamentsval tidigareläggs, säger partiet i ett uttalande.

Dasjnakpartiet har sju mandat av 105 i landets parlament.

"inte över"

Under onsdagen fylldes Jerevans gator med människor som inte nöjer sig med att den tidigare premiärministern Serzj Sargsian avgått.

– Striden är inte över! säger 21-åriga Susana Susana Adamian, en av tusentals som deltar i protesterna i Jerevan.

Många av demonstranterna håller upp plakat med bilder på regeringsmedlemmar vars ansikten strukits över med röda kors.

– Stick hem! Du är en skamfläck! kunde flera av demonstranterna höras ropa när framstående företrädare för det regerande Republikanska partiet passerade i närheten.

Oppositionsledaren Nikol Pasjinian skulle i dag ha hållit samtal med den tillförordnade premiärministern Karapetian om hur landets nya styre ska utformas. Men mötet ställdes in i sista stund då männen inte kommit överens om en gemensam agenda, varefter Pasjinian uppmanade till nya protester.

– Vi kan inte tillåta Republikanska partiet att fortsätta styra landet, sade han i ett videoinspelat uttalande sent på tisdagen.

– Problemet var inte Serzj Sargsian, utan hela Republikanska partiet.

Väg ur krisen

Karapetian, å sin sida, anklagar oppositionsledaren för att ha velat använda det inställda mötet till att enbart främja sina egna intressen. Karapetian för fram nyval till parlamentet som en väg ur krisen, som han säger måste få en lösning för att inte ekonomin ska drabbas.

Om Pasjinian vill bli premiärminister bör folket få ta ställning till det i ett val, tillägger han.

Landets president Armen Sargsian säger samtidigt att han kommer att inleda samtal med politiker från olika sidor för att försöka hitta en lösning.

Den tidigare premiärministern Serzj Sargsian valde i måndags att avgå efter nästan två veckor av protester. Han anklagades för att klamra sig fast vid makten genom de ändringar i författningen som ökade premiärministerns makt.

Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut. Han hann sitta elva dagar på sin nya post som premiärminister innan han avgick.